maanantai 6. huhtikuuta 2009

Project 1001, osa 22/1001: Menetetty maa

Alkuperäinen nimi: No Country for Old Men
Ohjaus: Ethan Coen, Joel Coen
Käsikirjoitus: Ethan Coen, Joel Coen
Pääosissa: Josh Brolin, Javier Bardem, Tommy Lee Jones
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2007


Metsästämässä oleva Llewelyn Moss (Josh Brolin) löytää joukon miehiä kuolleena keskellä aavikkoa ja lähtee etsimään ainutta eloonjäänyttä. Tämä löytyykin kuolleena varjoisan puun alta vieressään salkku täynnä dollareita. Hän päättää ottaa rahat ja paeta saaden peräänsä niin häikäilemättömän tappajan (Javier Bardem) kuin myös pikkukaupungin sheriffi Ed Tom Bellin (Tommy Lee Jones)...

Menetetty maa voitti neljä Oscaria - muun muassa parhaan elokuvan Oscarin - ja ison kasan muita palkintoja. Itse en ole Coenien tuotantoon juuri panostanut, sillä olen nähnyt Coeneilta tämän lisäksi vain Voi Veljet, missä lienet? -elokuvan ja tämä on kyllä näistä kahdesta se parempi, vaikkakaan ei täydellistä katselunautintoa tarjonnutkaan.

Tarina kertoo päällisin puolin tappajaa pakenevasta miehestä, mutta pinnan alta paljastuu kertomus ikääntymisestä ja kyllä minun täytyy myöntää, että pidin enemmän tästä pakomatka-puolesta. Tämä siitäkin huolimatta, että lännenelokuvat, joiden henkeä Menetetty maa kunnioittaa, eivät ole minun suosikkilistallani kovinkaan korkealla. Eihän tämä puhdas lännenelokuvakaan tietenkään ollut, sijoittuuhan tämä vuoteen 1980, mutta kyllä tästä oli silti aistittavissa lännenelokuvan teema. Mossin pakomatkaa olikin varsin mukava seurata ja hänelle toivoi kaikkea hyvää. Mitä tulee sitten tähän ikääntymisteemaan, niin kyllä se mulle jäi vähän hämäräksi, vaikka sinänsä onnistuinkin jollain tasolla ymmärtämään Bellin ajatusmaailmaa.

Näyttelijät olivat kautta rantain loistavia. Josh Brolin esitti osansa luontevasti ja Javier Bardemista oikein huokui tämä häikäilemättömyys. Mitä tulee sitten Tommy Lee Jonesiin, niin olen aina tykännyt hänen rooleistaan ja tykkäsin kyllä hänestä tässäkin elokuvassa; turhan vähän häntä tosin näki ruudussa. Mukava nähdä myös, että myös sivuosat oli tähditetty kärkipään näyttelijöillä (mm. Woody Harrelson), niin ei valittamista näyttelijävalinnoissa.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti