torstai 12. maaliskuuta 2009

Vainottu

Alkuperäinen nimi: Thinner
Ohjaus: Tom Holland
Käsikirjoitus: Michael McDowell, Tom Holland
Pääosissa: Robert John Burke, Joe Mantegna, Lucinda Jenney
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1996


Ylilihava asianajaja Billy Halleck (Robert John Burke) ajaa yömyöhällä mustalaisnaisen päälle vaimonsa Heidin (Lucinda Jenney) antaessa Billylle suihinottoa ja mustalainen kuolee. Kun Billy todetaan syyttömäksi, tuomiosta suuttunut mustalaisvanhus langettaa Billylle ja tuomioon vaikuttaneille kirouksen. Kirouksen vuoksi Billy laihtuu päivä päivältä, vaikka hän kuinka yrittää syödä paljon. Niinpä hän lähtee etsimään mustalaisvanhusta, jotta tämä purkaisi kirouksen, mutta se onkin helpommin sanottu kuin tehty...

Vainottu perustuu Stephen Kingin Richard Bachmanina kirjoittamaan Kirous-nimiseen kirjaan ja onhan tämä Vainottu keskimääräistä parempi King-filmatisointi. Ei tämä sinne parhaiden tasolle pääse, mutta rehellisyyden nimissä olen kyllä nähnyt paljon heikompiakin King-filmatisointeja ja ikävän paljon.

En muistanut Kirouksen tarinaa niin tarkasti ennen elokuvan näkemistä, mutta kyllä se pikku hiljaa palautui mieleen elokuvaa katsellessa. Siten elokuvan tarina monin paikoin vastasikin lukemaani, mikä on tietenkin vain ja ainoastaan plussaa. Just nyt en muista, oliko kirjassa tämä tohtori mukana, enkä ole ihan varma, kuinka tarkasti juonenkuljetus seurasi kirjan tarinaa, mutta kirjan tarinan perusasiat olivat mukana tässäkin elokuvassa loppukohtaus mukaan luettuna (edelleenkän en tohtorin osasta osaa sanoa mitään), mikä ei ole ihan tyypillistä King-filmatisoinnille. Siten tämä elokuva jaksoikin viihdyttää tällaista King-fania.

King-fanius kuitenkin aiheuttaa huomion keskittymisen hieman vääriin asioihin ja niinpä yleensä jääkin tarina noin yleisesti vähemmälle huomiolle. Niinpä minun on hieman vaikeaa sanoa, pitäisikö joku kirjaa lukematon tai muutenkaan Kingin tuotantoon perehtymätön tarinasta. Kyllä minusta tuntuu, että elokuvan tarina, jatkuva laihtuminen, on kuitenkin sen verran erikoinen, että tämä saattaisikin kiinnostaa kauhuelokuvien ystäviä. Toisaalta elokuvasta puuttui kyllä jossain määrin tunnelma tyystin ja tunnelman sijaan keskityttiin itse tarinan kuljettamiseen.

Jos tästä jotain karmivan tunnelman tynkää olikin, niin viimeistään pökkelöt näyttelijäsuoritukset veivät siitä terän. Oli melkein kuin olisi seurannut vähän synkempää saippuaoopperaa. Huonoin kaikista oli ehdottomasti Billyä näytellyt Robert John Burke, eikä Lucinda Jenney yhtään sen parempi ollut. Ainoastaan mustalaisvanhusta esittänyt Michael Constantine sai multa kiitosta. Näyttelijäsuorituksetkaan eivät kuitenkaan onnistuneet pilaamaan ihan mukiinmenevää elokuvakokemusta.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti