keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Spede Show - Pääasia että on kivvaa 1965-1972

Alkuperäinen nimi: Spede Show - Pääasia että on kivvaa 1965-1972
Ohjaus: Ere Kokkonen, Jukka Virtanen, Inkeri Pilkama
Käsikirjoitus: Pertti Pasanen
Pääosissa: Pertti Pasanen, Simo Salminen, Vesa-Matti Loiri
Valmistusmaa: Suomi
Ilmestymisvuosi: 2005


Huumorin veteraanin Pertti "Spede" Pasasen sketsiohjelmat ovat päätyneet/päätymässä viimein DVD-muotoon. No, ei nyt kaikki, sillä ainakin 60- ja 70-luvuilla oli tapana käyttää filmit uudestaan rahan säästämiseksi ja eikös jokin urbaani legenda kerro Speden myöskin tuhonneen joitakin filmejä suututtuaan byrokraateille tai joillekin?

Joka tapauksessa. DVD sisältää kolmen eri ohjelman (Spedevisio, 50 pientä minuuttia sekä Spede Show) säilyneet jaksot vuosilta 1965-1972. En ole varma, mutta tuon jälkeen Spedekin ilmeisesti siirtyi väriaikaan tai niin joko jommassa kummassa jälkimmäisessä sketsissä tai sitten hylätyn sketsin käsikirjoituksessa mainittiin, joten ehkä tämä on syynä siihen, että ensimmäinen myyntiin tullut DVD pätkäistiin poikki vuoden 1972 kohdalla. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että DVD:llä on vain yhdeksän jaksoa, joskin useimmat niistä ovat tosiaan 50 minuutin mittaisia.

DVD esittelee verrattain vaihtelevan tarjonnan erilaisia sketsejä. Toisaalta siellä on paljon edelleen hyviä sketsejä, mutta toisaalta myös mukana on sketsejä, jotka eivät ole kestäneet aikaa kovin hyvin. Pääasiassa itse sketsien puolella jäätiin kiitettävän puolelle kyllä. Mukaan DVD:lle on saatu niin Rautakauppias, Uuno Turhapuron varhaismuoto - Usko-nimellä - sketsissä Rutinoff kuin Rotestilaulukin. Useita allekirjoittaneelle uusia sketsejä oli mukana.

Sen sijaan itse ohjelmien muoto ei kyllä saanut parasta kiitosta. Satunnaiset kilpailut ja yleisön kanssa jutustelut (Suomen myynti Ruotsille -juttu) ja muu suoraan katsojalle puhuvat juonnot vielä kestäisi, mutta musiikkinumeroita on kyllä ihan liikaa minun makuuni. Tähän kun sitten lisää vielä sen, että kaksi säilyneistä jaksoista oli koostejaksoja, joissa oli kyllä paljon minulle uusia juttuja, mutta myös juuri niitä sketsejä, joita oli nähty myös aiemmissa DVD:n jaksoista ja kun jaksomääräkään ei ollut kokonaisuudessaan kovin huikea, niin kyllä ne koosteet vähän turhalta tuntuivat. No, ne sai kyllä skipattua aika nopeasti.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti