lauantai 14. maaliskuuta 2009

Slummien miljonääri

Alkuperäinen nimi: Slumdog Millionaire
Ohjaus: Danny Boyle
Käsikirjoitus: Simon Beaufoy
Pääosissa: Dev Patel, Anil Kapool, Saurabh Shukla
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 2008


Slummissa asuva Jamal (Dev Patel) osallistuu paikalliseen Haluatko miljonääriksi? -visaan ja vastaa oikein jokaiseen esitettyyn kysymyksestä, minkä vuoksi häntä epäillään petoksesta; eihän nyt kouluttamaton slummirakki voi tietää kaikkia kysymyksiä. Hänet viedään kuulusteltavaksi ja kidutettavaksi, jotta hän tunnustaisi petoksensa. Takaumien kautta sitten käydään läpi Jamalin elämää lapsuudesta aikuisuuteen ja tilanteita, jolloin Jamalin päähän ovat jäänet visailussa kysytyt asiat. Näyttäisi siis siltä, että Jamal visailee rehellisesti, mutta saako hän lopulta sen, mitä on tullut visailusta hakemaan?

Slummien miljonääri voitti kahdeksan Oscaria ja tärkeimpänä niistä parhaimman elokuvan Oscarin. Minun oli hyvin vaikea ymmärtää, miksi tämä voitti parhaan elokuvan Oscarin ja itse asiassa en keksinytkään siihen mitään kunnollista syytä. Toki ennakkoonkin Slummien miljonääri tuntui vähän sellaiselta, että ellei elokuva olisi kahminut näinkin paljon Oscareita, olisi elokuva saanut allekirjoittaneen osalta jäädä odottamaan DVD-julkaisua.

En ole nähnyt kovin monia slummikuvauksia, mutta silti tämä tuntui melko tavanomaiselta slummikuvaukselta, kun tarinasta kuorii pois tämän Miljonääri-visailun ja kun sitten otetaan myös kilpailu mukaan, niin sitten tarina oli aika perinteinen ryysyistä rikkauksiin -tarina. Tarina oli monin paikoin ennalta-arvattava ja esimerkiksi loppukysymyksen aiheen keksin hyvissä ajoin. Lisäksi häiritsi se, että esitettyihin kysymyksiin löytyi Jamalin menneisyydestä vastaus kronologisessa järjestyksessä. Mitä itse takaumiin tulee, niin tarinassa kyllä riitti potkua niin kauan kuin Jamal ja veljensä Samil (lapsi-Samil Azharuddin Mohammed Ismail) olivat nuoria. Sitä hetken aikaa kykeni jopa samaistumaan Jamalin ja Samilin elämän iloihin ja suruihin ja hauskojakin kohtauksia oli monia. Näissä takaumissa tunnelma oli siis juuri kohdillaan. Kuitenkin mitä myöhempiä takaumia näytettiin, niin sitä enemmän tarina tuntui laimenevan. Tai siis, siitä lähtien kun Salim otti "pomo-roolin", tarinasta tuli synkempi tavalla, josta minä en oikein tykännyt. Kuin olisi katsonut jotain (monesti nähtyä) synkkää mafiakuvausta tai vastaavaa.

Näyttelijät sen sijaan onnistuivat ihan hyvin, joskin aikuis-Jamal tuntui yhden ilmeen mieheksi, mutta muut Jamalit ja Salimit kyllä olivat rooleissaan ihan riittävän hyviä. Haluatko miljonääriksi? -ohjelman juontaja Premiä näytellyt Anil Kapoor oli peräti loistava, joskin hahmo oli rakennettu vähän turhankin diivaksi.

Slummien miljonääri oli siten kokonaisuudessaan ihan jees, mutta ei juuri sen enempää. Elokuva herätti kyllä myötätuntoa paikallisten kohtelun tasosta, mutta edelleen olen sitä mieltä, että vuoden 2008 paras elokuva oli Benjamin Buttonin uskomaton elokuva ja Slummien miljonääri jäi paljon sen tasosta.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti