sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Re-Animator

Alkuperäinen nimi: Re-Animator
Ohjaus: Stuart Gordon
Käsikirjoitus: Dennis Paoli, William Norris, Stuart Gordon
Pääosissa: Jeff Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1985


Lääketieteen opiskelija Daniel Cain (Bruce Abbott) hakee kämppistä asuntoonsa ja sellainen löytyykin nopeasti Sveitsistä tulleesta tiedemies Herbert Westistä (Jeff Combs). Pian Cainille selviää, ettei West ole kuka tahansa tiedemies; Westillä on nimittäin oikeat lääkkeet herättää kuolleet eloon. West ja Cain lyöttäytyvät yhteen ja lopulta he herättävät henkiin kuolleen ihmisen, mitä ei ehkä sittenkään olisi kannattanut tehdä...

Tämä löyhästi H.P. Lovecraftin tarinaan perustuva elokuva mukailee selvästi Frankensteinin teemoja ja tekee sen a) omalla tavallaan ja b) tyylillä. Re-Animator yhdistää kauhuelementtejä, mutta myös hyvin mustaa huumoria ja onnistuu siinä vallan mainiosti. En ole H.P. Lovecraftin kirjoja lukenut ja vaikka Re-Animator perustuikin ilmeisesti vain löyhästi hänen tarinaansa, niin kyllä tämä selvästi herätti haluja lukea niitä, mihin nyt on tarjoutumassa oiva mahdollisuus, kun herran koko tuotanto uudestaan julkaistaan.

Tarina oli nimittäin varsin hulvaton. Tietenkin jos suhtautuu elokuvaan turhan jäykkäotsaisesti etukäteen, niin saattaa pettyä elokuvan kulkuun, mutta kun osasi jättää aivot narikkaan, niin pääsi nauttimaan hienosta kauhukomediasta. Elokuvan alussa minulla oli pieniä epäilyksiä elokuvan hyvyydestä, mutta nuo epäilykset hävisivät sitä mukaan kuin West aloitti kuolleidenherätyspuuhiin. Sen jälkeen oli ilmiselvää, ettei tekijät ole olleet hirveän tosissaan tätä tehdessään, joten en voinut minäkään olla. Siten tästä sai oikein nautittavan nyanssin, vaikka joitakin pikkuvikoja olikin.

Yksi tällainen pikkuvika on elokuvan hahmot, sillä syy, miksi ajattelin alussa elokuvan olevan kehno, johtui sen näyttelijöistä. Nämä olivat sen verran epäuskottavia ja pökkelöitä, että olivat vähällä pilata hyvän elokuvakokemuksen, mutta pienellä asenteenmuutoksella (ja hyvän tarinan) turvin tämän sai annettua anteeksi.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti