keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Project 1001, osa 15/1001: Puhu hänelle

Alkuperäinen nimi: Hable con ella
Ohjaus: Pedro Almodóvar
Käsikirjoitus: Pedro Almodóvar
Pääosissa: Javier Cámara, Dario Grandinetti, Leonor Watling
Valmistusmaa: Espanja
Ilmestymisvuosi: 2002


Toimittaja Marco Zuluaga (Dario Grandinetti) haluaa tehdä jutun härkätaistelija Lydiasta (Rosario Flores) ja monien vaiheiden kautta päätyy yhteen tämän kanssa. Lydia kuitenkin loukkaantuu härkätaisteluareenalla ja vaipuu koomaan. Lydia viedään sairaalaan, missä Marco tutustuu sairaanhoitaja Benignoon (Javier Cámara), jolla on myös hoidettavanaan oma koomapotilas, Alicia (Leonor Watling). Heistä tulee ystävykset ja niinpä näiden neljän elämää peilataan niin sairaalassa kuin takaumissakin, mutta voiko puhumisesta koomapotilaalle olla hyötyä?

Puhu hänelle voitti parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin, eikä siitä syntynyt lopputulos olekaan yhtään hassumpi, vaikkei ihan täysin vetänytkään allekirjoittanutta mukaansa. Kyllä tämä ihan hyvä kuitenkin oli, jopa verrattuna muihin Almodóvarin elokuviin. Myönnän toki, että etukäteen minulle oli jäänyt joistakin arvosteluista aivan toisenlainen kuva elokuvasta, sillä olin kuvitellut tarinan kertovan neljästä naisesta yhden koomapotilaan luona. Ehkä sekoitan johonkin toiseen elokuvaan.

Tarina oli joka tapauksessa mielenkiintoinen, vaikka etukäteen ajattelinkin, että en saa mitään irti koomapotilaan/-potilaiden ympärille rakennetusta elokuvasta, mutta onnekseni olin väärässä. Itse asiassa elokuvan heikoin osa oli sen alku, aika ennen kuin Lydia joutui koomaan. Sairaalamiljöössä sitten elokuva pääsee kunnolla liikkeelle ja veikkaan, että se on vähän katsojasta kiinni, kumpaan miespääosan esittäjään samaistuu vai samaistuuko kumpaankaan. Itse taisin jossain määrin samaistua Marcoon. Ehdottomasti elokuvan huippukohta koetaan, kun Benigno kertoo Alicialle näkemästään mykkäelokuvasta, josta näytetään meille katsojille pätkiä. Tämä mykkäelokuva antaa todellakin uuden merkityksen sanonnalle "Koolla ei ole merkitystä".

Elokuva keskittyy pääosin näihin miehiin ja siten Javier Cámara ja Dario Grandinetti ovat ehdottomasti elokuvan onnistuneimmat nayttelijät, joskaan ei Aliciaa näyttelevä Leonor Watling huono ollut. Sen sijaan Lydia jäi vähän karikatyyrimaiseksi, varsinkin näissä härkätaistelukohtauksissa.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti