tiistai 3. maaliskuuta 2009

Project 1001, osa 12/1001: Apinoiden planeetta

Alkuperäinen nimi: Planet of the Apes
Ohjaus: Franklin J. Schaffner
Käsikirjoitus: Michael Wilson, Rod Serling
Pääosissa: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1968


Valovuosien päässä Maasta oleva avaruusalus haaksirikkoutuu vieraalle planeetalle, joka näyttää laskusta hengissä selvinneelle miehistölle olevan vailla elämää, mutta pian he huomaavat olevansa väärässä. Ensin he löytävät kasvistoa ja vähän ajan päästä he saavat huomata, etteivät ole yksin planeetalla. Tutustuttuaan planeetan mykkiin ja villeihin ihmisiin yksi miehistön jäsenistä, George Taylor (Charlton Heston), joutuu planeetan todellisten hallitsijoiden, apinoiden, vangiksi. Puhekyvynsä ja älynsä ansiosta hän herättää tutkija Ziran (Kim Hunter) ja tämän poikaystävän, evoluutioon uskovan Corneliuksen (Roddy McDowall), huomion, mutta mikä on planeetan todellinen salaisuus?

Sadas elokuva-arvostelu on kiva tehdä näinkin hyvästä elokuvasta. 1001 elokuvaa -kirjassa mainitaan tämän kohdalla elokuvan unohtumaton loppu ja sehän tässä on. Olen nähnyt elokuvan kerran ja sekin oli joskus pikkupenskana ja ihan kaiken muun olin elokuvasta jo unohtanut, paitsi juuri tämän lopun. En muistanut edes sitä, että planeetalla ylipäätään oli ihmisiä. No, se siitä.

Tarina on mukavan mielikuvituksellinen ja se etenee varsin kivasti, vaikka hieman olinkin pettynyt siihen, että aluksen ainoa naisjäsen menehtyi jo heti kättelyssä ja kaksi muutakin jäi pois pelistä verrattain varhaisessa vaiheessa. Tarinassa kuitenkin riitti potkua ilman heitäkin ja etsiessään syvempää totuutta planeetan historiasta Taylor, Zira ja Cornelius joutuvat moniin seikkailuihin. Okei, se kyllä vähän häiritsi, että Taylorille tuntui alusta olevan ihan se ja sama, että apinat puhuivat englantia, eikä hänelle näyttänyt tulevan mieleenkään miettiä, miksi näin oli.

Näyttelijöistä on hieman vaikeaa sanoa mitään, kun suurin osa oli apina-asuissa, mutta ainakin Heston oli hyvä. Oli kyllä ainakin Hunteriin ja Zaiukseen (Maurice Evansiin) saatu jotain aitoutta apinamaskeista huolimatta, eikä Corneliuskaan nyt hirveän huono ollut.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti