maanantai 23. maaliskuuta 2009

Phenomena - Ilmiö

Alkuperäinen nimi: Phenomena
Ohjaus: Dario Argento
Käsikirjoitus: Dario Argento, Franco Ferrini
Pääosissa: Jennifer Connelly, Daria Nicolodi, Donald Pleasence
Valmistusmaa: Italia
Ilmestymisvuosi: 1985

Kuuluisan näyttelijän tytär Jennifer Corvino (Jennifer Connelly) tulee oppilaaksi sveitsiläiseen sisäoppilaitokseen, mutta kokee sopeutumisvaikeuksia hänen taustansa vuoksi. Hän myös kävelee öisin ja kykenee kutsumaan hyönteisiä luokseen, mikä vaikeuttaa hänen sopeutumistaan entisestään. Samaan aikaan lähistöllä liikkuu hullu psykopaatti, joka sieppaa nuoria naisia ja hän ottaakin Jenniferin kohteekseen...

Phenomena on Dario Argenton filmi, eikä lainkaan sieltä huonoimmasta päästä, joskaan kovin huonoja Argentoja ei ole eteeni vielä tullutkaan. En ole varma, onko tästä täysitalialainen versiokin (imdb:n mukaan yksi kielistä olisi italia), sillä elokuvassa puhuttiin niin monia kieliä, mutta ainakin minun omistamassani versiossani pääkielenä oli englanti.

Tarina on mielenkiintoinen ja hyvällä tavalla inhottava. Monivivahteisuuttakin tässä on, kun tarinassa seurataan niin Jenniferin seikkailuja kuin poliisinkin tutkimuksia ja nämä osaset punotaan sitten hienosti vähitellen yhteen. Lisäksi elokuvassa oli koko ajan päällä sellainen jännitys siitä, kuka oikeasti on se psykopaatti. Siten elokuva ei latistunut missään vaiheessa, vaan se eteni melko johdonmukaisesti. Tunnelma oli kohdillaan, mitä avittivat Iron Maidenin, Motörheadin ja erityisesti Goblinin musiikki; jälkimmäinen näistä sai minut ostamaan Suspirian soundtrackin, vaikken yleisesti olekaan niin soundtrackien ystävä. Ei elokuva kuitenkaan mestariteos ollut, mutta ihan hyvä kuitenkin. Ehkä vähän vierastin kertojan ääntä, sillä se tuntui vähän vieraalta ehkä jo siksikin, että sitä käytettiin niin vähän ja mielestäni elokuva olisi hyvin tullut toimeen ilman sitäkin.

Jennifer Connelly oli hyvä, eikä muissakaan rooleissa ollut valittamista. Erityiskiitokset onnistuneesta roolisuorituksesta pitää kyllä antaa rouva Brückneria näytelleelle Daria Nicolodille.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti