torstai 5. maaliskuuta 2009

Paluu apinoiden planeetalle

Alkuperäinen nimi: Beneath the Planet of the Apes
Ohjaus: Ted Post
Käsikirjoitus: Paul Dehn
Pääosissa: James Franciscus, Kim Hunter, Maurice Evans
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1970


Apinoiden planeetalle haaksirikkoutuu uusi alus, jonka miehistö on tullut etsimään Tayloria (Charlton Heston). Maahantörmäyksestä hengissä selvinnyt Brent (James Franciscus) tapaa ykkösosasta tutun Novan (Linda Harrison), joka johdattaa tämän Ape Cityyn tapaamaan Ziraa (Kim Hunter). Brentille selviää, että Taylor on kadonnut Kielletylle vyöhykkeelle ja lähtee tämän perään Zira seuranaan, mutta sinne pyrkivät myös Ape Cityn sotajoukot.

Tajusin tätä katsoessani, etten ole kai nähnyt muita Apinoiden planeetoita kuin sen ensimmäisen, sillä en muistanut tästä, enkä myöskään myöhemmistä osista yhtään mitään etukäteen. Tätäkin osaa siis kykenin katsomaan täysin uusin silmin ja ihan mukavaltahan tämä vaikutti, vaikkei nyt ensimmäisen osan tasolle päästykään.

Tarina oli monin paikoin mielenkiintoinen ainakin siihen asti, kunnes Brent ja Zira pääsivät metroasemalle. Hassua muuten, että olin ajatellut etukäteen, että milloinkohan Brent pääsee Vapaudenpatsaalle ja tajuaa olevansa Maassa, eikä mieleeni tullutkaan, että siellä voisi olla muitakin raunioita. Joka tapauksessa, tässä edettiin kyllä monin paikoin samoja polkuja kuin ensimmäisessä osassa. Brent pääsee Ape Cityyn, tutustuu Ziraan (joskin tämä tapahtuu nyt sujuvammin kuin ensimmäisessä osassa), jää vangiksi ja tietenkin pakenee. Tämä ei sinällään haittaa, sillä kerronta oli verrattain sujuvaa. Sitten kun Brent pääsee kirkkoon, elokuvasta katoaa se suurin potku, sillä koko mielenhallinta ja ajatuksenluku oli vaan jotenkin tylsästi keksitty. Pyhän Atomipommin kirkko sen sijaan oli aika hulvaton ja toi ajoittain mieleen jopa Tohtori Outolemmen, eikä pahaa sanottavaa ole elokuvan lopustakaan.

Näyttelijäsuorituksissa ei ole sinänsä valittamista, mutta jotenkin on edelleen vaikeaa arvioida sitä, kun suurin osa näyttelijöistä on apinamaskeissa.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti