torstai 5. maaliskuuta 2009

Pako apinoiden planeetalta

Alkuperäinen nimi: Escape from the Planet of the Apes
Ohjaus: Don Taylor
Käsikirjoitus: Paul Dehn
Pääosissa: Roddy McDowall, Kim Hunter, Bradford Dillon
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1971


Kolmannessa Apinoiden planeetta -elokuvassa siirrytään kaukaa tulevaisuudesta nykyaikaan. Taylorin alus syöksyy mereen ja Yhdysvaltain sotilaat toivottavat haaksirikkoutuneet tervetulleiksi, mutta hämmästyvät huomatessaan aluksessa olleen astronauttien sijaan apinoita: aluksen salat joten kuten tuntenut tohtori Milo (Sal Mineo) sekä Cornelius (Roddy McDowall) ja Zira (Kim Hunter). Pienen alkujärkytyksen jälkeen Zira ja Cornelius saavat suorastaan kuninkaallisen kohtelun ja kaikki näyttää olevan aluksi hyvin, mutta kaikki eivät ota uusia tulokkaita innolla vastaan.

Aluksi vieroksuin ajatusta, että apinoiden ajasta siirrytään nykyaikaan, mutta aika nopeasti pääsin sen yli. Samalla tuli tehtyä otaksumia loppuosien sisällöstä, sillä kuvittelin niissä Yhdysvaltain sotilaiden jollain ilveellä menevän tulevaisuuteen ja yrittävän valloittaa Ape Cityn ja sitten jossain vaiheessa olisi lopputaistelun aika, mutta onneksi huomasin olleeni otaksumineni väärässä.

Tarina toimi yllättävänkin hyvin ottaen huomioon ennakkofiilikset. Vaikka Corneliusta ja Ziraa kohdeltiin vähän niin kuin suurina maailmantähtinä, niin kyllä tämä oli kokonaisuudessan kuin ensimmäinen Apinoiden planeetta käännettynä. Cornelius ja Zira olivat hotellissakin ollessaan vähän niin kuin vankeja, vaikkei heitä kohdeltukaan sellaisina ja pakomatkalle hekin lopulta joutuvat. Eroavaisuuksia oli kuitenkin sen verran paljon, ettei tylsistymään päässyt, vaikka vähän jäinkin kaipaamaan Ape Cityä. Loppu oli taas kerran yllätyksellinen.

Kim Hunter ja Roddy McDowall olivat totutun hyviä Zirana ja Corneliuksena ja Bradford Dillon hyvä tohtori. Sen sijaan elokuvan pääpaha tohtori Otto Hasslein (Eric Braeden) jäi hieman karikatyyrimaiseksi pahaksi.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti