lauantai 21. maaliskuuta 2009

Desperation

Alkuperäinen nimi: Desperation
Ohjaus: Mick Garris
Käsikirjoitus: Stephen King
Pääosissa: Tom Skerritt, Steven Weber, Annabeth Gish
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2006


Jossain tuolla Yhdysvaltain aavikkoalueella on vanha kaivoskaupunki Desperation, johon kukaan ei vahingossa eksy. Kaupungin sheriffi Collie Entragian (Ron Perlman) pitää huolen siitä, että kaupunkiin saadaan vieraita, nimittäin hän pysäyttää poliisin valtuuksin ihmisiä valtatiellä ja tuovat ne Desperationin poliisilaitoksen selliin. Selliin joutuvat niin kirjailija John Edward Marinville (Tom Skerritt) kuin perhekin, joskin Entragian ampui perheen tyttären. Desperationissa on hiljaista, sillä Entragiania lukuun ottamatta kaikki tuntuisivat olevan kuolleita, ja kaupungin uudet "asukkaat" syyttävätkin tapahtumista Entragiania, mutta pian saavat huomata, että kaikki jäljet johtavat vanhaan, vasta uudelleenavattuun, kaivokseen...

Tv-elokuvaksi tehty Desperation perustuu Stephen Kingin kirjaan Epätoivon kaupunki, josta muistan todella vähän. Yleensä suhtaudun skeptisesti King-filmatisointeihin, mutta jostain syystä tästä odotin keskimääräistä parempaa katsomiskokemusta ja odotukset vain kasvoivat, kun huomasin Kingin tehneen elokuvan käsikirjoituksen, eikä elokuva huono ollutkaan.

Niiltä osin kuin kirjaa muistan, niin elokuva kyllä tuntui seuraavan aika tarkkaan kirjan tarinaa, mikä toki on ymmärrettävää, kun King on ollut suoraan elokuvan tekoprosessissa mukana. Tarinassa siten riitti jännitystä ja se eteni mukavasti eteenpäin, eikä se jäänyt laahaamaan missään vaiheessa. Toisin sanoen tarina oli varsin mukaansatempaava ja sen jaksoi katsoakin hyvin loppuun asti. Joitakin yllätyksiäkin matkan varrelle osui, joten ei tässä huono fiilis jäänyt. Tämä muinainen kielikin olikin saatu mukaan ja ihan pieni pluspiste pitää antaa can toin mukana olosta, vaikka toki tiesinkin etukäteen, että se kirjassa mainittiin. Elokuvan loppukin oli ihan riittävän onnistunut, eikä se vesittynyt sillä tavoin kuin monessa muussa King-filmatisoinnissa.

Näyttelijäsuoritukset olivat kautta linjan vahvoja. Ron Perlman oli loistava seonneena sheriffinä ja hänen näyttelynsä olikin osasyy siihen, miksi koin elokuvan aikana yllättäviä hetkiä. Sitä nimittäin oikein piti häntä kaiken pahan alkuna ja juurena. Myös muut näyttelijät onnistuivat rooleissaan, eikä minulla siten jäänytkään mitään valittamista.

Desperation on mielestäni varsin onnistunut elokuva ja ainakaan tämä King-fani ei siihen pettynyt. En sitten tiedä, olisiko asia eri, jos olisin vasta lukenut kirjan, mutta ainakin kirjan tapahtumat unohtaneena pidin elokuvasta. Tak!

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti