lauantai 28. maaliskuuta 2009

The Cavern

Alkuperäinen nimi: WithIN
Ohjaus: Olatunde Osunsanmi
Käsikirjoitus: Olatunde Osunsanmi, Terry Robbins
Pääosissa: Mustafa Shakir, Sybil Temtchine, Ogy Durham
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2005


Luolatutkija Gannon (Mustafa Shakir) menettää rakkaansa luolan tulviessa heidän tutkiessaan kyseistä luolaa Perussa. Kahden vuoden kuluttua Gannon lähtee osittain vanhan ryhmänsä kanssa uutta luolaa tutkimaan Keski-Aasiaan. Heidän laskeuduttuaan luolaan he saavat huomata, etteivät ole yksin: Yksi toisensa perään saa surmansa ja heidän tuloaukkonsa tukitaan ja ryhmä lähtee etsimään toista tietä ulos, mutta kuka tai mikä heitä vaanii...

The Cavern, jonka alkuperäinen nimi oli WithIN ja sillä nimellä se imdb:ssäkn on, tuli aikoinaan saatua täysin yllättäen ja pyytämättä, kun jäi se peruuttamatta Home Entertainmentin kuukauden tuotteena. Etukäteen vähän vierastin koko leffaa, mutta kun huomasin takakannesta sen olleen vähintäänkin ehdolla kauhupalkintojen saajaksi, niin odotukset nousivat tämän leffan suhteen kyllä vähäsen. Ikävä kyllä odotuksia ei palkittu.

Kerrankin voin kauhuleffan kohdalla sanoa, että alkuosa, jossa pohjustettiin niin edessä olevaa matkaa kuin henkilöitäkin, oli rautaa. Minä oikeasti pidin siitä. Sitten kun laskeuduttiin pimeään, ahtaaseen ja vielä tuntemattomaan luolaan, niin mukaan saatiin vielä sopivan ahdistava tunnelma. Ainakin tällaiselle kaltaiselleni yhdistetystä suljetun ja pimeän kammosta kärsivälle se maistui, mutta heti kun tapahtui ensimmäinen verityö, elokuva laimeni todella paljon. Ei, nopeat leikkaukset ja siten vain hyvin nopeina väläyksinä nähty hirviö sekä heiluvat kamerat eivät ole omiaan luomaan kauhutunnelmaa vaan päinvastoin latistaa sitä. Luulisi nyt, että esimerkiksi Alienistä olisi osattu ottaa oppia hirviön vähän näyttämisen suhteen, mutta kun ei. Lisäksi alkupään pohjustuksilla ei tahtonut olla merkitystä elokuvan muun tarinan kanssa. Esimierkiksi Baileyn (Sybil Temtchine) ja Orin (Andrew Cable-Shaw) suhde ohitettiin tyystin, eikä Gannonin menneisyydelläkään tuntunut olevan mitään väliä pientä tappelua enempää; itse toivoin, että Gannon olisi joutunut uuden, samantyyppisen valinnan eteen. Tähän kun vielä lisää täysin onnettoman loppuratkaisun, niin oikeasti olin tyytyväinen, että elokuva oli niinkin lyhyt kuin se oli.

Yksi osa The Cavernin alkupään hyvyydellä oli sen henkilöhahmoista, joita ainakin minulle tuntemattomat näyttelijät tulkitsivat onnistuneesti. Hahmoilla oli selkeästi omat persoonallisuutensa, vaikka Ambrosen hahmo (Danny Jacobs) välillä ärsyttikin. Alussa näissä hahmoissa siten riittikin syvyyttä, mutta kun päästiin luolan syvyyksin, niin nekin tahtoivat valitettavasti menettää tehonsa.

Pisteitä: 2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti