sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Bruce - Taivaanlahja

Alkuperäinen nimi: Bruce Almighty
Ohjaus: Tom Shadyac
Käsikirjoitus: Steve Koren, Mark O'Keefe, Steve Oedekerk
Pääosissa: Jim Carrey, Jennifer Aniston, Morgan Freeman
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2008


Bruce Nolan (Jim Carrey) on tv-toimittaja, joka ei mielestään etene työssään tarpeeksi nopeasti, koska joutuu tekemään kevennysjuttuja. Kun hän saa suorassa lähetyksessä kuulla työkaverinsa saavan vapautuvan ankkuripaikan hänen sijastaan, hän sekoaa täysin ja saa potkut. Hän syyttää tästä ja kaikesta muustakin Jumalaa ja lopulta Jumala (Morgan Freeman) saa tarpeekseensa ja antaa Nolanille oman työnsä. Nolan saakin vähitellen huomata, ettei se Jumalan homma olekaan niin helppoa...

Sinänsä hassua. Olen nähnyt Bruce - Taivaanlahjan aikoinaan elokuvateatterissa, mutta vasta nyt toisella katsomiskerralla tuli mieleen, kuinka paljon elokuvan lähtöidea (päähenkilö ottaa Jumalan paikan tämän kyllästyessä jatkuvaan valitukseen) muistuttaakaan Arto Paasilinnan Auta Armias -kirjaa, vaikka tuolloin 2003 tuo kirja oli tuoreemmassa muistissa. Lähtöideaan yhtäläisyydet sitten loppuvatkin siinä määrin, että melkein tuntui väärältä edes ottaa tuota kirjaa esille. Elokuva kuitenkin oli ihan mukavaa poppariviihdettä.

Tarinan lähtöidea oli siis hyvä, mutta ei nyt aivan ennennäkemätön. Vaikka elokuvassa oli Morgan Freemania ja Jennifer Anistonia (Brucen tyttöystävänä), niin olihan tämä elokuva rakennettu nimenomaan Jim Carreya varten. Ei tämä huono asia ole, jos tykkää Carreyn naamanvääntelystä, mutta jos ei tykkää, niin ei tästä saa paljon mitään irti. Itse olen aina tykännyt jossain määrin Carreyn leffoista, joten kyllä tämä menetteli, vaikka slapstick-jutut eivät niin iskeneetkään. Jumalan sijaisuus on kuitenkin sen verran herkullinen aihe, että kyllä tämän elokuvan parissa viihtyi, vaikka elokuvan loppupäätelmä Jumalan työn helppoudesta olikin helppo ennustaa etukäteen.

Jim Carrey tässä tulikin jo mainittua ja Morgan Freeman nyt on sen verrna karismaattinen näyttelijä, että hän on hyvä roolissa kuin roolissa ja siten ei ole juuri valittamista hänen roolissaan Jumalana, mitä nyt hänen osansa oli liian pieni. Jennifer Anistonkin oli ihan kohtuuhyvä, joskin hänelle on selvästi jäänyt Frendien Rachel-maneerit vähän päälle, mikä ei tietenkään ole vain huono juttu tällaiselle Frendit-fanittajalle.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti