tiistai 3. helmikuuta 2009

Salainen agentti 007 ja tohtori No

Alkuperäinen nimi: Dr. No
Ohjaus: Terence Young
Käsikirjoitus: Johanna Harwood, Richard Maibaum, Berkely Mather
Pääosissa: Sean Connery, Ursula Andress, Joseph Wiseman
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 1962


Ensimmäisessä Bond-seikkailussa Jamaikalla katoaa agentti, joka on tutkinut salaperäisen tohtori Non (Joseph Wiseman) tekemisiä. James Bond (Sean Connery) lähetetään matkaan selvittämään katoamista ja avukseen hän saa CIA:n agentin Felix Leiterin (Jack Lord) ja tämän apulaiset. Jäljet johtavat tohtori Non tukikohtanaan pitämään saareen, jossa Bond kohtaa jo legendaariseksi muodostuneessa kohtauksessa Honey Riderin (Ursula Andress), mutta tohtori No on heidän kannoillaan...

Siitä on todella pitkä aika, kun olen viimeksi katsonut Bondeja Craig-Bondeja lukuun ottamatta ja siten muistikuvatkin ovat näistä vanhemmista Bondeista hyvin hataria. Ensimmäinen huomio, minkä tein, oli se, että Salainen agentti 007 ja tohtori No on selvästi aikansa tuote. Niin erinomainen tunnussävelmä (James Bond Theme) kuin alkuvideokin ovat selviä viitteitä pop-kulttuurista, joka elokuvan tekohetkellä vielä etsi suuntaansa. Kun kuitenkin James Bond Theme ja "pyssynpiippu" olivat mukana, niin olihan niin sanotut Bondin peruselementit hyvin hallussa jo tässä ensimmäisessä Bondissa; joudun toki tunnustamaan, etten tiennyt aiemmin James Bond themen olleen ensimmäisen Bondin varsinainen tunnussävelmä, mutta nyt tiedän senkin.

Itse elokuva taas oli loppujen melko perinteinen seikkailutarina, hyvin toteutettu sellainen kyllä. On sankari, roisto, sankaria sekä tiukkoja tilanteita. Elokuva kuitenkin eteni varsin mallikkaasti eikä tylsistymään ehtinyt päästä missään vaiheessa. En tiedä, kuulostaako tämä hieman oudolta, mutta minä löysin elokuvan kuljennasta hieman vivahteita Hitchcockin suuntaan. Hieman kyllä hämäsi Bondin vankilasellistään karkaamisen helppous, mutta muuten elokuva tarjosikin lähinnä pelkkää positiivista ja sitä katsoi mielellään. Salainen agentti 007 ja tohtori No tarjosi monia Bond-sarjaan liitettyjä ominaisuuksia, mutta luonnollisesti joitakin pieniä asioita jäi vielä tästä ensimmäisestä Bondista puuttumaan. Siitä huolimatta leffa tarjoaa takuuvarmaa viihdettä jokaiselle seikkailusta pitävälle, eikä aika ole juurikaan syönyt elokuvan tehoa.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti