lauantai 7. helmikuuta 2009

Project 1001, osa 8/1001: Alien - Kahdeksas matkustaja

Alkuperäinen nimi: Alien
Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Dan O'Bannon, Ronald Shusett
Pääosissa: Tom Skerrit, Sigourney Weaver, Ian Holm
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1979


Nostromo-niminen rahtialus lähtee harhailemaan avaruudessa matkalla Maahan miehistön nukkuessa. Herätessään he huomaavat aluksen vastaanottaneen signaalin jostakin ja valmistautuvat pelastusoperaatioon planetoidilla. He lasketuvat planetoidille, jossa yhteen miehistön jäsenistä tarttuu elävä organismi. Miehistö palaa alukselle ja vastoin karanteenimääräyksiä heidät päästetään sisälle, mikä osoittautuu suureksi virheeksi...

Alien - Kahdeksas matkustaja on kauhuelokuva, joka tosin sijoittuu scifistiseen ympäristöön eli avaruuteen, niinpä Alienissa on myös paljon scifi-elementtejä. On melkein makuasia, näkeekö elokuvassa enemmän scifiä kuin kauhua, mutta kyllä tämä mielestäni hivenen kuitenkin kallistuu kauhuelokuvan puolelle. Määrittelyn tekee vaikeaksi sen, että elokuva selvästi keskittyy scifi-tunnelmointiin ehkä ensimmäiset puoli tuntia tai 45 minuuttia, jonka jälkeen elokuva alkaa vasta muuttua kauhuksi. Vaikka kauhudiggariksi itseni luenkin, niin minusta juuri tämä scifipuoli oli se, mikä teki tämän elokuvan niin hyväksi kuin se on, noin niin kuin tarinan osalta ainakin.

Tarinan lähtöidea, harhaan joutunut avaruusalus, on minusta mukavan jännittävä, eikä jännitys kaikkoa sittenkään, kun selviää aluksen lähteneen kohti vastaanotettua signaalia. Muutenkin elokuvan alkupuoli on varsin kivasti toteutettu. Henkilöitä käydään hyvin läpi ja useimmista heistä sai oikein hyvän kuva siitä, millaisia he ovat... noin niin kuin ihmisinä. Tarinassa ei kiirehditä alienin lahtauskarkelon alkamiseen, vaan sen annetaan kasvaa hyvän tovin ennen kuin alien päästetään irti. Sitten kun alien lopulta pääsee irti, elokuva muuttuu melko tavanomaiseksi kauhuelokuvaksi: Miehistön jäsenet joutuvat yksi toisensa jälkeen alienin uhriksi, kunnes viimein yksi heistä saa yliotteen alienista. Ei mitään uutta auringon alla noin niin kuin kauhun osalta, paitsi ehkä juuri se tosiasia, että nyt kauhu tapahtuu avaruudessa.

Tarina ei siten kokonaisuutena tehnyt valtaisaa vaikutusta, mutta kun kuvaus oli huippuluokkaa ja niin lavasteet kuin tunnelmakin olivat kohdallaan, niin elokuva nousi selvästi keskimääräistä paremmaksi elokuvaksi. Tähän kun lisää hahmokaarti, jotka todellakin näyttivät rahtialuksen miehistöltä eivätkä olleet mitään kiiltokuvapoikia ja -tyttöjä. Kun kaiken muun lisäksi hahmoja esittivät osaavat näyttelijät, niin kyllä tästä elokuvasta kuitenkin jäi selvästi positiivinen fiilis.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti