maanantai 23. helmikuuta 2009

Project 1001, osa 11/1001: Brianin elämä

Alkuperäinen nimi: Life of Brian
Ohjaus: Terry Jones
Käsikirjoitus: Monty Python
Pääosissa: Monty Python
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 1979


Brian syntyy Nasaretissä samaisena yönä kuin Jeesus ja saa vieraakseen synnyinyönään kolme itämaan tietäjää, jotka ovat tainneet eksyä väärään talliin. Tämän jälkeen siirrytäänkin Brianin (Graham Chapman) aikuisikään. Brian saa kuulla isänsä olevan roomalainen ja suuttuu siitä niin, että hän liittyy roomalaisvastaiseen vastarintaryhmään, mikä johtaa hänet lukuisiin eri seikkailuihin.

Helmikuun WANHAna katsomani Brianin elämä on katsottu kerran jos viidennenkin, mutta aina tämä jaksaa naurattaa, vaikka tarinan sinänsä muistaisikin melko hyvin ennestään. Monty Python siis tiesi mistä narusta vetää, kun saivat näinkin ajattoman hupailun aikaan.

Tarinasta itsestään on vähän vaikeaa sanoa mitään, kun käytännössä Brianin elämä koostuu toisiinsa nivoutuvista, ajanlaskumme alkuun sijoittuvista sketseistä. Se kyllä tapahtuu melko luontevasti, ei siinä mitään. Hauskuuttahan tässä riitti koko ajan, eikä oikeastaan voinut millään tietää, mitä seuraavaksi oli tulossa, mikä toki on juuri Monty Python -elokuvien vahvuus. Että makaaberein twisti nähtiin, kun Brianin otti kyytiinsä avaruusalus. Muistan, kuinka pökertynyt olin tästä nimenomaisesta kohtauksesta nähdessäni kohtauksen ensimmäistä kertaa, sen verran yllättävä ja muuhun elokuvaan sopimaton kohtaus (mutta juuri siitä syystä hauska) oli kyseessä. Kaiken tietenkin kruunasi lopun ristiinnaulitsemiskohtaus, joka huipentui legendaariseen "Always look on the bright side of life" -yhteislauluun.

Monty Python -ryhmä näytteli juuri niin kuin Monty Python -ryhmälle sopiikin, joskin ehkä kuitenkin paikoittain hivenen vapautuneemmin kuin Lentävässä sirkuksessa tai sellainen fiilis minulle tuli. Tietenkin Monty Pythonin jäsenet näyttelevät monia rooleja ihan niin kuin sketsiryhmän elokuvalle sopiikin. Yksikään vähänkään enemmän äänessä ollut hahmo ei tuntunut varsinaisesti turhalta, vaan jokaisella oli omat hyvät hetkensä.

Kokonaisuutena Brianin elämä on ehkä kuitenkin se paras Monty Python -elokuva, mutta juuri nyt en kykene sanomaan, onko näin, sillä Monty Pythonin Hullun maailman, joka voisi olla ainoa varteenotettava kilpailija, näkemisestä on vähän turhankin paljon aikaa. Kuitenkin Brianin elämä on hyvä elokuva, joka todellakin kestää uusintakatseluja.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti