lauantai 28. helmikuuta 2009

Lars ja se ainoa oikea

Alkuperäinen nimi: Lars and the Real Girl
Ohjaus: Craig Gillespie
Käsikirjoitus: Nancy Oliver
Pääosissa: Ryan Gosling, Emily Mortimer, Paul Schneider
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2007


27-vuotias Lars (Ryan Gosling) asuu pienessä kylässä puoliksi omistamansa talon autotallissa ja itse talossa asuu Larsin veli Gus (Paul Schneider) ja tämän raskaana oleva vaimo Karin (Emily Mortimer). Lars on hyvin ujo ja epäsosiaalinen, eikä hänellä ole ollut tyttöystävää, vaikka häntä on ilmeisesti yritettykin lähestyä. Myös Gus ja Karin ovat huolissaan Larsin sosiaalisesta elämästä. Eräänä päivänä Lars kuitenkin ilmoittaa löytäneensä tyttöystävän, Biancan ja kohta koko kylä tietää siitä. Ainoa ongelma on, että Bianca ei ole oikea ihminen, vaan netistä tilattu nukke...

Lars ja se ainoa oikea on varsin lämminhenkinen pieni komedia. Craig Gillespie onnistuu tuomaan sinänsä absurdin aiheen näinkin lämpimästi esille. Voin oikein kuvitella, millaisen revittelykomedian esimerkiksi Farrellyn veljekset olisivat aiheesta saanut tehtyä.

Tarina on, kuten sanoin, varsin lämminhenkinen, mutta silti tarjoaa monet naurut, mutta nauru ei kohdistu niinkään Larsiin itseensä, vaan enemmänkin Larsin lähipiirin ja miksei koko kylänkin reaktioihin. Tarinassa riittää myös syvyyttä, kun kylän väki yrittää sopeutua Larsin "tyttöystävään", eikä elokuva siten jääkään kovin pintapuolisesti. Päähenkilökolmikon elämää uudessa tilanteessa seurataan läheltä, joten elokuva on hauskan lisäksi myös koskettava ja vaikkei elokuva tarjoakaan suuria yllätyksiä, niin kyllä elokuvasta silti ihan hyvä maku jäi.

Lars oli hahmona selvästi vedetty yli, mutta se lienee olllut tarkoituskin ja siten Ryan Gosling tekee varsin tyydyttävän roolisuorituksen, mutta hän ei olisi kantanut elokuvaa yksin, sillä mielestäni nimenomaan Paul Schneider ja Emily Mortimer tekivät elokuvasta näinkin hyvän. Elokuva todella tarvitsi Larsin välittömään lähipiiriin Karinin ja Gusin kaltaisia tervejärkisiä ihmisiä, joiden reaktioita Larsin "matkan" eri vaiheissa seurataan usein ja Schneider ja Mortimer suoriutuvat rooleistaan todella uskottavasti.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti