lauantai 14. helmikuuta 2009

Friday the 13th

Alkuperäinen nimi: Friday the 13th
Ohjaus: Marcus Nispel
Käsikirjoitus: Damian Shannon, Mark Swift, Mark Wheaton
Pääosissa: Jared Padalecki, Amanda Righetti, Travis Van Winkle
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2009


Perjantai 13. päivän uudelleenfilmatisoinnissa joukko nuoria etsii Crystal Laken välittömään läheisyyteen piilotettuja kannabiskasveja, mutta eivät löydä niitä ennen pimeän laskeutumista ja niinpä Jason (Derek Mears) pääsee riehumaan. Yhden tytön (Amanda Righetti) veli (Jared Padalecki) tulee etsimään tyttöä samalla kun toinen nuorisoporukka tulee viettämään biletysviikonloppua ja siten ei Jason jää tälläkään kerralla toimettomaksi..

Päällimmäisenä mieleen jäi kysymys siitä, mikä määrittelee uudelleenfilmatisoinnin? Perjantai 13. päivässä ei ollut juuri mitään samaa kuin ensimmäisessä osassa. Toki, Jason kyllä löytää tässä elokuvassa jääkiekkonaamarinsa, mutta toisaalta: jääkiekkonaamaria ei ollut vielä ensimmäisessä Perjantai 13. päivä -elokuvassa (puhumattakaan Jasonista tappajana) eikä muistaakseni vielä toisessakaan. Juonikin oli tyystin eri kuin ensimmäisessä osassa, joten uudelleenfilmatisointina tätä ei voi pitää; jatko-osana kylläkin Jääkiekkonaamion löytyminen voisi vaikka viitata siihen, että Jasonilta on kadonnut vanha naamari ja sattui nyt löytämään uuden. Ehkä tätä haluttiin kutsua uudelleenfilmatisoinniksi, jotta se saisi isomman huomion ja teatterilevityksen. Miettikää nyt, menisittekö katsomaan mieluummin Perjantai 13. päivän uutta versiota vai Perjantai 13. päivä 11 -elokuvaa?

Tarina on typerä, todella typerä, jopa Perjantai 13. päivä -asteikolla. Okei, perusasetelma - nuoret Crystal Lakelle - oli kyllä kunnossa, mutta kun tämä oli toteutettu niin huonosti. Johdanto-osuus tästä hasisporukasta oli ihan jees, mutta siihen johdantoon kulutettiin aikaa varmaankin puolisen tuntia, vaikka ollakseen tehokas se olisi pitänyt pystyä käymään läpi maksimissaan kymmenessä minuutissa. Tämän johdannon jälkeen kun elokuva tuntuisi alkavan kokonaan alusta täysin uudella porukalla. Tuntuu kuin tekijöillä ei olisi riittänyt mielikuvitusta täyspitkään elokuvaan yhdellä tarinalla, niin päättivät tehdä kaksi tarinaa yhdistäen ne löyhästi yhteen. Tämä teoriani voisi olla uskottava ainakin siinä mielessä, ettei tähän elokuvaan muutenkaan paljon mielikuvitusta ole tarvittu. Todellinen antikliimaksi koettiin, kun tämä etsitty tyttö oli kuin olikin elossa. Tähän kun vielä lisää sen, että varsinainen viittaus ensimmäiseen osaan, Jasonin äiti, ohitettiin lyhyellä kertauksella elokuvan alussa (ja sekin pätkä oli kalpea varjo alkuperäisestä), niin ei tästä elokuvasta hyvä mieli jäänyt.

Minulle tuli teatterisalissa mieleen, etten taida olla elokuvan välittömässä kohderyhmässä, kun sali oli täynnä aikuistumisen kynnyksellä olevia teinejä, jotka nauroivat lähes jokaisessa tappokohdassa ja muutenkin elokuvan hahmoille ja tuntuivat olevan onnessaan, kun elokuvassa näytettiin tissejä (niitä näytetään verrattain usein). Mitä helvettiä? Eikö tämän pitänyt olla kauhuelokuva eikä mikään komedia kauhukomediasta puhumattakaan? En minä ainakaan nähnyt elokuvassa juuri mitään koomista, jos ei lasketa sen olemassaoloa sellaiseksi. Perjantai 13. päivän "uusintafilmatisointi" on oikeasti elokuva, joka kannattaa jättää katsomatta ja sen katsominen oli suurin onnettomuus, mikä minulle tapahtui eilen, kun oli oikeastikin perjantai 13. päivä.

Pisteitä: 1/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti