keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Alien³

Alkuperäinen nimi: Alien³
Ohjaus: David Fincher
Käsikirjoitus: David Giler, Walter Hill, Larry Ferguson
Pääosissa: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1992


Kolmannessa Alien-elokuvassa Ripley (Sigourney Weaver) haaksirikkoutuu Aliensin tapahtumien jälkeen vankilaplaneetalle tietämättä kunnolla, miksi. Vankilan henkilökunta pelastaa puolikuolleen Ripleyn, mutta aluksessa olleet Bishop ja Newt ovat mennyttä. Varmistuakseen kuolinsyystä tai pikemminkin siitä, ettei Newt kuollut alienin takia, hän käytännössä pakottaa vankilan lääkärin ruumiinavaukseen. Saatuaan varmistuksen Newtin luonnollisesta kuolemasta Ripley jää helpottuneena odottamaan pelastusalusta. Täysin huolettomaksi hän ei enää pitkäksi aikaa jää, sillä vankilaan oli kuin olikin tullut Ripleyn lisäksi alieneita, ja yksi niistä on lähempänä kuin mitä Ripley osasi edes pelätä...

Eipä iskenyt Alien³ minuun sitten täysillä, joskin onnistui mielestäni paremmin kuin etukäteen otaksuin. Toisaalta odotukset oli aivan toisenlaisen tarinan kannalla (enemmän tyyppiä Aliens), mutta jotain ihan muuta sain.

Aloitetaan tarinasta. Minusta elokuvan alkupuolisko on verrattain hyvin onnistunutta tunnelmanluontia, mutta kun sen jatkoksi ei tarjottu juuri mitään. Minä oikeasti mietin, miten alien tulisi tuhoamaan näinkin lukuisan joukon vankeja, jos he vain pysyisivät suurin piirtein samassa paikassa, mutta pohdinnalta meni pohja, kun vangit käytännössä räjäyttivät itse itsensä. Jollain tapaa täysin mielikuvitukseton ratkaisu. Lisäksi tuntui siltä, kuin Fincher ei olisi oikein tiennyt, minkälaista elokuvaa hän haluaa tehdä, kun välillä hypittiin toiminnasta kauhuun ja päinvastoin. Tarina kyllä tarjosi jossakin määrin ihan hyviä koukkuja, mutta paljon jäätiin kahden ensimmäisen osan tasosta. Omalta osaltaan tähän johti se, että nyt oikeastaan ensimmäisen kerran Ripley on niin sanotusti Suuri Taistelija, eikä vain yksi (näkyvä) jäsen muusta hahmokaartista, kuten aiemmissa osissa. Loppu oli sen sijaan kiva, vaikkei mitenkään yllättävä.

Sigourney Weaver on edelleen iskussa, vaikka ensimmäisestä Alienista on kulunut aikaa jo 13 vuotta. Muut näyttelijät sitten tuntuivatkin jäävän enemmän tai vähemmän statisteiksi, varsinkin kun Clemens (Charles Dance) tapetaan jo elokuvan puolivälissä. Charles S. Duttonin esittämästä Dillonista kun ei ollut kunnolla ainesta elokuvan kakkoshahmoksi ja muut hahmot jäivät vielä sitäkin vähemmälle huomiolle. Olisin odottanut Bishopilta (Lance Henriksen) kyllä vähän isompaa roolia.

Alien³ ei ollut Alienina kovinkaan kummoinen, mutta ihan kohtalainen toimintapläjäys kuitenkin. Kauhuelementit olivat melko harvassa, mutta kun niitä oli, ne eivät juuri säväyttäneet. Tietty ennalta-arvattavuus haittasi pitkin elokuvaa ja elokuva oli lavastukseltaan hirveän synkkä (joskaan ei mitenkään poikkeukselllisen synkkä Fincherin elokuvaksi). Ei tämä nyt läpimätä ollut, mutta kauas jäätiin viihdyttävyydessä kahden ensimmäisen osan taakse.

Pisteitä: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti