tiistai 17. helmikuuta 2009

Alien - Ylösnousemus

Alkuperäinen nimi: Alien: Resurrection
Ohjaus: Jean-Pierre Jeunet
Käsikirjoitus: Joss Whedon
Pääosissa: Sigourney Weaver, Winona Ryder, Dominique Pinon
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1997


Viimeisessä Alien-elokuvassa Ripley (Sigourney Weaver) kloonataan 200 vuotta hänen kuolemansa jälkeen, kuten myös hänen sisällään ollut kuningatar-alien avaruusalus Aurigalla. Samoihin aikoihin saapuu rahtialus Betty Aurigaan, ja rahtialuksen miehistö joutuu törmäyskurssille Ripleyn kanssa, etenkin Annalee Call (Winona Ryder). He joutuvat kuitenkin yhdistämään voimansa, kun alienit pääsevät Aurigalla valloilleen ja tappavat aluksen ne sotilaat, jotka eivät kuole Bettyn miehistön johdosta tai päässeet pakenemaan, mutta Bettyn onkin apunaan ei-niin-salainen ase: Ripley.

Alien - Ylösnousemus alkaa minusta hyvin ja tarinaa jaksaa seurata hyvin ensimmäisen tunnin ajan, kun juonta vedetään läpi rauhallisesti eteenpäin eikä mitään kiirettä pidetä. Luodaan jännitteitä rahtialuksen miehistön ja Ripleyn välille kuten myös alienien kasvamista vankeudessa seurataan ilman sen kummemmin kiirehtimättä, mutta sitten, sen jälkeen kun Ripley on tappanut ensimmäisen alieninsa, tapahtuu jotain. Tapahtumia aletaan käydä vähän turhankin kiireellä läpi ja elokuva muuttuu käytännössä juoksemiseksi, mitä nyt välillä pysähdytään tuhoamaan (ilmeisesti) aiempia Ripley-klooneja ja eihän tämä toiminnallinen loppu mitään uutta juuri kykene tarjoamaan. Alieneja lahdataan, Bettyn miehistöä lahdataan, mutta ei mitenkään niin, että tämä eroaisi edukseen aiemmista alieneista, joskin ei mitenkään huonostikaan. Ehkä elokuvan heikoin hetki koettiin, kun Callin toimien johdosta koko miehistöä lähestulkoon syytettiin terroristeiksi ja he tappoivat heitä ympäroineet sotilaat hyvin helponlaisesti.

Sigourney Weaver oli jälleen hyvä Ripleynä, mutta suoraan sanoen mulle jäi Winona Ryderista mieleen ajatus, että jos Alien-saagaa olisi jatkettu eteenpäin, Ryder olisi korvannut myöhemmissä osissa Weaverin. Ei sillä, että Ryderin esittämä emotionaalinen Call olisi ainakaan tämän elokuvan perusteella vetänyt vertoja Ripleylle, mutta silti jäi siitä hahmosta sellainen fiilis, että Ripleyn korvaajaa haettiiin. Muut Bettyn jäsenet jäivätkin sitten enemmän tai vähemmän taka-alalle.

Ei tämä elokuvan historiaan jää suurena tapauksena, mutta ihan kelvollinen tuotos kuitenkin, kiitos etenkin elokuvan alkupuoliskon. Mikäli elokuvan loppuun olisi panostettu enemmän, Alien - Ylösnousemus olisi saanut enemmän pisteitä. Nyt kävi näin.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti