perjantai 23. tammikuuta 2009

Twin Peaks - Tuli kulje kanssani

Alkuperäinen nimi: Twin Peaks Fire walk with me
Ohjaus: David Lynch
Käsikirjoitus: David Lynch, Mark Frost, Robert Engels
Pääosissa: Sheryl Lee, Ray Wise, Dana Ashbrook
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1992


Twin Peaks -sarjan jälkeen tullut elokuva Twin Peaks - Tuli kulje kanssani ei ole varsinaisesti jatko-osa, vaan pikemminkin esiosa, sillä elokuvassa käydään tapahtumat läpi ennen Laura Palmerin (Sheryl Lee) murhaa. Elokuvan alussa seurataan FBI-agentti Chet Desmondin (Chris Isaak) ja Sam Stanleyn (Kiefer Sutherland) tutkimuksia Deer Meadow -nimisessä kylässä. Sieltä sitten lopulta siirrytään yksi vuosi eteenpäin ja Twin Peaksiin, jossa seurataan Laura Palmerin elämää tämän viimeisinä elinpäivinä.

Sanottakoon se suoraan: Twin Peaks -sarja on mielestäni mestariteos, vaikka sarjan lopussa vähän mentiinkin sivupoluille (silti minua miellyttäen). Niinpä olinkin odottanut tämän elokuvan näkemistä kuin kuuta nousevaa, vaikka rehellisesti sanottuna en odottanut etukäteen elokuvalta kovin kummoista katsomiskokemusta. Omaksi onnekseni olin kuitenkin väärässä: Twin Peaks - tuli kulje kanssani on ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva kaikille Twin Peaksin ystäville.

Aloitetaan nyt niistä huonoista puolista. Alku oli vähän tylsähkö, kun oltiin jossain muualla kuin itse Twin Peaksissä, mutta silti elokuvan kannalta mielestäni melko oleellinen osa elokuvan kokonaisuutta. Lisäksi joidenkin näyttelijöiden poissaolo (etunenässä Piper Laurie) hieman, siis vain hieman, tuntuikin ikävältä, mutta sekin on aikalailla ymmärrettävää näinkin ison produktion ollessa kyseessä. Ehkä kuitenkin ikävintä näyttelijäkaartissa oli se, että Donnan näyttelijä oli vaihtunut, mutta tämäkin oli melko pieni paha.

Tähän elokuvan huonot puolet sitten jäävätkin. Kun siirrytään Twin Peaksiin ja tuttuakin tutumpi Falling, jonka kyllä odotin soivan jo heti elokuvan alussa, alkaa soida, niin heti tuli vahva tunne siitä, että nyt on palattu "kotiin", sillä elokuvan tunnelma oli juuri niin twinpeaksimäinen kuin sen kuuluikin olla kaikessa hyytävyydessään. Elokuva oli juuri sopivalla tavalla kiero kuvatessan Lauraa tämän viimeisinä elinpäivinä. Niin kiltin tytön tuntuinen Laura on kaikkea muuta kuin kiltti, minkä toki me Twin Peaksin ystävät jo tiesimmekin, ja näitä Lauran seikkailua painajaisista ja huumeista lähtien siivitetään mitä kiehtovasti ahdistavalla tunnelmalla läpi elokuvan. Vaikka elokuvan loppu olikin tiedossa jo heti sen alkaessa, niin silti lopusta muodostui se todellinen kliimaksi tälle elokuvalle.

Mitä tulee siihen kysymykseen, voisiko elokuvan katsoa sellaisenaan näkemättä sarjaa, niin vastaisin kyllä ei. Tietenkin Lynch on niin sanotusti täysin omassa kastissaan ja siten Twin Peaks - Tuli kulje kanssani -elokuvaa voisi pitää vain "taas yhtenä Lynchina" kaikkine outouksineen, mutta kyllä mielestäni tunnelmasta menettää jonkin verran, jos ei tiedä sarjan tapahtumia eikä siten tunne etukäteen hahmojakaan. Oikeastaan samasta syystä en suosittelisi katsomaan tätä myöskään sarjan johdannoksi ainakaan ensimmäisellä katselukerralla, sillä siinä tapauksessa itse sarja saattaisi menettää jonkin verran parasta tenhoaan. Eli vaikka Twin Peaks - Tuli kulje kanssani onkin Twin Peaksin esiosa, suosittelen ensin viehättymään itse sarjasta ja sen jälkeen vasta tästä elokuvasta.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti