perjantai 2. tammikuuta 2009

Project 1001, osa 3/1001: Kadonneen aarteen metsästäjät

Alkuperäinen nimi: Raiders of the Lost Ark
Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: George Lucas, Philip Kaufman, Lawrence Kasdan
Pääosissa: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1981


Ensimmäisessä Indiana Jonesissa etsitään tarunhohtoista liitonarkkia, jonka pitäisi sisältää Jumalan Moosekselle antamat kivitaulut, joihin on kaiverrettuna kymmenen käskyä. Indiana Jones (Harrison Ford) ei ole kuitenkaan ainoa etsijä, sillä arkkia etsivät myös natsit apunaan Indyn jonkin sortin arkkivihollinen tohtori Rene Belloq (Paul Freeman). Arkin etsintä vie Jonesin niin Nepaliin kuin Egyptiinkin ja matkalla tarttuu mukaan myös Indyn vanha rakastettu Marion (Karen Allen), vaan kuka ehtii liitonarkille ensimmäisenä?

Siitä on pitkä aika (yli viisi vuotta), kun olen kolme ensimmäistä Indiana Jonesia nähnyt, joten muistikuvat elokuvien sisällöstä oli hyvinkin hatarat. Parhaiten näistä elokuvista muistin sen, kuinka viimeksi nämä elokuvat nähtyäni teki mieli päästä pelaamaan Tomb Raideria (asia, mitä ei Tomb Raider -elokuvat tehneet). Tällä kertaa ei kuitenkaan ihan samanlaiset fiilikset jäänyt. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Kadonneen aarteen metsästäjät olisi hyvä elokuva.

Itse asiassa,Kadonneen aarteen metsästäjät taitaa olla sarjan paras elokuva. Tässä oli eniten sellaista kunnon seikkailemisen henkeä sekä huumoria ja toimintaa juuri sopivissa määrin. Tarina oli juuri sitä, mitä kunnon seikkailuelokuvalta voi odottaa, eikä elokuva missään vaihdeessa jämähdä paikoilleen. Tietenkin oli selvää, että Indiana Jones selviää pulasta kuin pulasta, mutta silti huomasin jännittäväni paikoittain, miten Indyn käy. Samoin läpi elokuvan sitä mietti, että kuka pettää ja ketä, mikä sekin lisäsi vain katselunautintoa. Lisäksi tässä oli vähän samaa henkeä kuin Don Rosan piirtämissä Roope Ankan aarteenmetsästystarinoissa parhaimmillaan; tiedät kyllä, että lopulta hyvät jätkät voittavat pahat pojat, mutta etsittävän aarteen kohtalo jää arvoitukseksi loppumetreille asti. Toisin sanoen on selvää, että Jones kyllä saa arkin käsiinsä ainakin hetkeksi, mutta miten arkin lopulta käy, sitä sai jännittää loppuun asti.

Harrison Ford on tietenkin aivan nappivalinta Indiana Jonesiksi, eikä Karen Allenkaan huono ole. Indyn Egyptin apuri Sallah (John Rhys-Davies) oli hänkin ihan veikeä tyyppi, eikä todellakaan pidä unohtaa elokuvan pahiksia. Varsinkin Belloqin olisin mielellään nähnyt myös myöhemmissä osissa, mutta nyt kävi näin.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti