sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Paha päivä

Alkuperäinen nimi: Changing lanes
Ohjaus: Roger Mitchell
Käsikirjoitus: Chap Taylor, Michael Tolkin
Pääosissa: Samuel L. Jackson, Ben Affleck, Toni Collette
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2002


Gavin Banek (Ben Affleck) on asianajaja ja hänellä on kiire oikeudenistuntoon, jossa myös hänen oma tulevaisuutensa on vaarassa. Myös Doyle Gipsonilla (Samuel L. Jackson) on kiire, sillä hänen pitäisi ehtiä oikeustalolle huoltajuusoikeudenkäyntiin. He ajavat keskenään kolarin ja Banekin annettua shekin Gipsonille ja lähdettyään pois kolaripaikalle jää Banekin hyvin tärkeä asiakirja sekä Gipson, joka myöhästyy oikeudenistunnosta ja menettää lastensa huoltajuuden. Tästä alkaa eräänlainen kissa ja hiiri -leikki, jossa toisilleen suuttuneet Gipson ja Banek tekevät toiselle mahdollisimman paljon kiusaa, mistä seuraa noidankehämäinen tilanne.

Muistan, kun tämä elokuva tuli elokuvateattereihin ja minun vakaa aikomus oli mennä katsomaan kyseinen pätkä, mutta jostain syystä en saanut aikaiseksi lähteä. Saattoi jopa olla, ettei elokuva koskaan saapunut Raumalle asti. Oli syy mikä hyvänsä, niin nyt kyllä harmittaa. Tämän, jos minkä olisin halunnut nähdä ehdottomasti valkokankaalla.

Tarina oli kyllä niin nappisuoritus kuin olla ja voi ja elokuva piti otteessaan loppuun asti. Erinäisten sattumusten vuoksi kostokierrettä ei meinata saada loppumaan sitten millään ja kun se sitten saadaan, se tehdään tyylikkäästi, vaikka Banekin keskustelun Gipsonin vaimon kanssa olisinkin halunnut kuulla. Luulin etukäteen, että tarina on hieman keskitasoa parempi toimintapläjäys (no, Jackson pääosassa voisi viitata siihen), mutta eihän tämä varsinaisesti toimintaelokuva ollut lainkaan. Elokuvan vetovoimana oli nimenomaan hahmovetoisuus, sillä niin Gipsonin kuin Banekinkin ajatusmaailma tulee hyvin katsojalle tutuksi ja kumpaankin hahmoon pystyi samaistumaan hyvin.

Myönnän yllättyneeni siitä, että Samuel L. Jackson ei ollut tässä elokuvassa niinkään samuelljacksonmainen eli cool "oma itsensä", vaan Gipson on hyvin epäcool hahmo, mikä ei kuitenkaan tee Gipsonista tai Jacksonin roolisuorituksesta yhtään huonoa. Ben Afflect oli myöskin hyvä ja pääparin taustalla sivuosanesittäjät (muun muassa Sydney Pollack ja Toni Collette) selviytyivät myöskin kunnialla. Tässä elokuvassa roolitus siis onnistui varsin hyvin.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti