tiistai 27. tammikuuta 2009

Inland Empire

Alkuperäinen nimi: Inland Empire
Ohjaus: David Lynch
Käsikirjoitus: David Lynch
Pääosissa: Laura Dern, Justin Theroux, Jeremy Irons
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2006


Nikki Grace (Laura Dern) tekee paluuta huipulla, kun hän saa tähtiroolin uudesta elokuvasta. Nikki ei aluksi kuitenkaan tiedä, että elokuva on uusintaversio elokuvasta, joka ei koskaan valmistunut, sillä sen tarina pohjautuu puolalaiseen tarinaan, jonka sanotaan olevan kirottu. Elokuvanteon tiimellyksessä Nikki rakastuu vastanäyttelijäänsä Devoniin (Justin Theroux) ja pian Nikki saa huomata, että todellisuus ja taru sekoittuvat keskenään...

Tämä on nyt toinen kerta, kun näen Inland Empiren ja edelleen tämä on yhä yhtä outo. Tämä johtunee kyllä varmaan osittain siitä, että en muista ensimmäisestä katselukerrasta kuin pieniä väläyksiä siellä täältä. Inland Empirea on sanottu Mulholland Driven "sisarteokseksi", mistä minun on vaikeaa sanoa mitään, kun näiden kahden lisäksi en ole tainnut nähdä muita Lynchin tuotoksia Twin Peaksiä lukuun ottamatta. Siten en osaakaan sanoa, mikä on se seikka, mikä tekee juuri Inland Empiresta Mulholland Driven "sisarteoksen". Toki Mulholland Drivessa jo oli Inland Empiren kaltaista surrealismia, mutta siinä, missä Mulholland Drive muodosti pääpiirteittäin melko seurattavan tarinan (loppupuolella vasta alkoi mennä oudoksi), niin Inland Empire ei tunnu olevan mitään muuta kuin surrealismin taidonnäyte.

Ainakin minun oli aika vaikea päästä sisälle tarinaan, mikä söi kyllä jonkin verran katselunautintoa, vaikka sinänsä kiintoisa idea elokuvassa olikin. Tietenkin elokuva on tarkoituksella hyvin vaikeaselkoinen, mistä ei sinänsä pitäisi rokottaa, mutta kun Inland Empire meni siinä vaikeaselkoisuudessa vähän turhankin pitkälle. Tuntui melkein kuin elokuva koostuisi hyvin lyhyistä episodeista, joiden lähes kaikkien päähenkilönä on Laura Dern. Loppupuolella kyllä vähän avattiin näitä juonenkoukeroita, mutta ei mielestäni tarpeeksi. Niistä kuuluisista jäniksistähän minä en sitten sano mitään. Keskivaiheen tienoilla ollut tanssikohtaus kyllä huvitti.

Mutta siinä missä tarina ei saakaan minulta täysiä pisteitä, niin Laura Dern saa. Hän onnistui roolissaan hyvin ja tuntui kuin hän olisi oikeasti ollut "vähän pihalla" tapahtumista. Lisäksi täytyy kehua elokuvan musiikkeja, jotka tekivät tästä elokuvasta äärimmäisen tunnelmallisen ja siten takasi hieman paremman katseluelämyksen. Eihän elokuva huono ollut, mutta niin paljon jäi (tällä katsomiskerralla) auki, etten voi leffaa kokonaisuutena kauheasti kehuakaan. Ehkä seuraavalla katselukerta muuttaa elokuvaa paremmaksi, sillä siihen elokuvalla on kyllä mahdollisuudet.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti