perjantai 2. tammikuuta 2009

Indiana Jones ja tuomion temppeli

Alkuperäinen nimi: Indiana Jones and the Temple of Doom
Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: George Lucas, Willard Huyck, Gloria Katz
Pääosissa: Harrison Ford, Kate Capshaw, Jonathan Ke Quan
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1984


Indiana Jones (Harrison Ford) pakenee Shanghaista laulajatar Willie Scottin (Kate Capshaw) ja Indyn side-kickin Short Roundin (Jonathan Ke Quan) kanssa lentokoneella, jonka ohjaajat hyppäävät kyydistä kesken kaiken, joten Indy kumppaneineen tekee hätälaskun Intian takamaille pienen kylän lähistölle. Siellä heitä pidetään hindujumala Sivan lähettäminä ja he saavat tehtäväkseen palauttaa kylälle onnea tuovan kiven takaisin kylään. Tämä johtaa Jonesin lopulta piilotettuun temppeliin ja sen kammottavien kulttirituaalien pariin.

Indiana Jones ja tuomion temppeli on ainakin lähtökohdiltaan näistä kolmesta ensimmäisestä Indina Jones -elokuvista se heikoin, mikä ei kerro vielä mitään, sillä kaikki Indiana Jonesit ovat jollain tapaa hyviä. Jotenkin alun Shanghai-osuus oli väkisin väännetyn oloinen. Ensinnäkin haluttiin Indiana Jonesille naiskumppani ja toisekseen haluttiin Indylle kumppaneineen syy joutua Intiaan. Tätä korostaa vain se, että Shanghaissa nähtyä Lao Chetä ei käsitellä enää lainkaan elokuvan alun jälkeen. Lisäksi en nähnyt mitään kunnollista syytä sille, miksi Short Round on mukana elokuvassa. Toki: Short Round on paljon esillä, mutta väittäisin, että elokuva olisi tullut hyvin toimeen myös ilman sitä.

Kuitenkin jos edellisistä "epäkohdista" pääsee yli, niin elokuva tarjoaa ihan mukavaa Indy-meininkiä. Ei missään tapauksessa Kadonneen aarteen metsästäjän veroisesti, mutta kuitenkin. Elokuvan synkkyyttä verrattuna muihin osiin on ilmeisesti joissain piireissä vähän arvosteltu, mutta se ei minua juuri haitannut. Itse asiassa kun katseli niitä kulttimenoja, niin kyllä siinä mielessä kävi, että livenä koettaessa moiset kulttimenot voisivat olla varsin nautinnollisia katseluelämyksiä, vaikka olisikin vain hengessä mukana. Takaa-ajo kaivosvaunuilla oli varsin veikeää seurattavaa kaikessa absurdiudessaankin. Harrison Ford oli Indynä edelleen lyömätön, mutta nyt kyllä muut näyttelijät jäivät pahasti Fordin varjoon. Kokonaisuutena siis ihan kelpo Indy, mutta ei sen enempää.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti