sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Uhrilampaat

Alkuperäinen nimi: The Silence of the Lambs
Ohjaus: Jonathan Demme
Käsikirjoitus: Ted Tally
Pääosissa: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1991


Buffalo Billiksi kutsuttu sarjamurhaaja on liikkeellä ja FBI Academyn opiskelija Clarice Sterling (Jodie Foster) lähetetään haastattelemaan kahdeksan vuotta lukkojen takana ollutta Hannibal Lecteriä (Anthony Hopkins) saadakseen mahdollisesti tietoja Billistä. Tästä alkaa Claricen ja Hannibalin hyvin erikoinen suhde, joka lopulta johtaa Buffalo Billin jäljille, vaan lakkaavatko lampaat koskaan huutamasta? 

Elokuva, jossa pidän hyvin paljon, vaikkei koskaan ole kuulunutkaan suurimpiin suosikkeihini. Toki tämänkin olen nähnyt jo muutamia kertoja, mutta Uhrilampaat on juuri niitä elokuvia, joita jaksaa katsoakin uudestaan ja uudestaan aina epäsäännöllisin väliajoin. 

Päätarina eli sarjamurhaajan jahtaaminen oli aika tuttua kauraa noin niin kuin puitteiltaan. Buffalo Billkin oli vain yksi lisä runsaslukuiseen sarjamurhaajien joukkoon. Uhrilampaiden hienous piilee kuitenkin juuri siinä, että tämä päätarina jää vähän niin kuin sivuosaan, kun keskitytään enemmän Claricen ja Lecterin yhteisiin hetkiin, ja kuinka upeita nämä kohtaukset olivatkaan. Claricen ja Lecterin kemiat todellakin osuivat yksiin ja se tapa, jolla Lecter sai ihmiset pois tolaltaan... FANTASTIC! Kuin tässäkään ei olisi ollut vielä tarpeeksi, Lecterin pakokin oli oikea taidonnäyte ja vaikka olinkin nähnyt elokuvan joitakin kertoja aiemminkin, en muistanut, miten tarkalleen Lecter pakeni, joten siksikin se kohtaus oli maanmainio. Lecter on vain niin karmiva psykopaatti ettei mitään rajaa, mutta samalla mitä sulavasanaisin herrasmies; yritä siinä nyt sitten vihata kyseistä kaveria. 

Sananen tai pari pääparista. Kuten sanoin, Claricen ja Lecterin kemiat pelasivat hyvin yhteen, mistä kiitos loistaville Jodie Fosterille ja yhdelle kaikkien aikojen suosikeistani Anthony Hopkinsille. He todella tekivät tämän elokuvan. Hopkinsia parempaa Hannibal Lecteria olisi voinut olla vaikeaa, ellei peräti mahdotonta löytää. Hopkins oli kaikessa vähäeleisyydessään loistava. En muista nähneeni toista sarjamurhaajaa, joka olisi näin karmiva ja ihastuttava samaan aikaan. Jodie Fosterkin on hyvä, mutta oikeastaan vain Clarice&Lecter -kohtauksisa loistaa. Ei Foster kuitenkaan muissakaan kohtauksissa huono ole, vaan jotenkin tiivistää nuoren FBI-naisopiskelijan olemuksen hyvin. 

Pisteitä: 4,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti