maanantai 8. joulukuuta 2008

Mies joka tiesi liikaa

Alkuperäinen nimi: The Man Who Knew Too Much
Ohjaus: Alfred Hitchcock
Käsikirjoitus: Charles Bennett, D.B. Wyndham-Lewis, Edwin Greenwood ym.
Pääosissa: Leslie Banks, Edna Best, Peter Lorre
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 1934


Hitchcockin ensimmäinen Mies joka tiesi liikaa -filmatisointi sai kunnian aloittaa Yle Teeman Alfred Hitchcock -elokuvien sarjan. Vielä tämän jälkeen Teeman Klassikkopaikalla on luvassa neljä Hitchcockia ja sen lisäksi Teema-Lauantai on ensi lauantaina omistettu Hitchcockille. Tällaiselle Hitchcockin elokuvien ystävälle siis on kivat ajat edessä päin. En ole nyt täysin varma, mutta kyseessä saattaa olla varhaisin koskaan katsomani äänielokuva, en ole kyllä täysin varma asiasta.

Elokuva kertoo Lawrencesta (Leslie Banks), joka saa vähän niin kuin mutkan kautta tietää salamurhahankkeesta. Poliiseille hän ei voi kertoa asiasta mitään, sillä muuten salamurhaajat tappaisivat kidnappaamansa Lawrencen ja vaimonsa Jillin (Edna Best) tyttären Bettyn. Niinpä Lawrence lähtee omin päin selvittämään tyttärensä kohtaloa ja onnistuukin pääsemään salamurhahankkeen takana olevien jäljille.

Elokuva oli varhaista Hitchcock-tuotantoa ja vaikken yleensä kauheasti jaksa innostua näiden vanhojen elokuvien (noin ennen 1950-lukua tehtyjen) kerrontatyylistä, niin kyllä tässä oli jo nähtävissä se, että Hitchcock osasi luoda hyvin tunnelmaa jo 1930-luvulla. Sen verran piti otteessaan loppuun asti, että oikein hämmästyin. Ei, ei tämä parhaimpien Hitchcock-filmatisointien tasolle pääse, mutta mielestäni ihan kohtuullinen suoritus kuitenkin. Vähän kyllä häiritsi juuri tuolle ajalle tyypillinen näyttelytyyli, mutta kun sen yli pääsi, niin kyllähän elokuvaa ihan ilokseen katsoi.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti