maanantai 15. joulukuuta 2008

Mel Brooksin mieletön maailmanhistoria

Alkuperäinen nimi: History of the world: part I
Ohjaus: Mel Brooks
Käsikirjoitus: Mel Brooks
Pääosissa: Mel Brooks, Pamela Stephenson, Gregory Hines
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1981


Parodia on vaikea laji. Jotkut sen osaa (ZAZ-tiimi), jotkut taas ei. Mel Brooks on jossain siinä välissä. Toisinaan Mel Brooks kykenee tekemään nautittavia parodioita (Robin Hood - Sankarit sukkahousuissa), mutta toisinaan sitten tulee niitä vähän huonompiakin tekeleitä vastaan, kuten nyt tämä Mel Brooksin Mieletön maailmanhistoria.

Elokuvassa lähdetään tietenkin sieltä ihmisen alkuajoista ja sitten matkataankin halki historian ilman sen suurempaa yhtenäistä juonta. Osansa saavat niin kivikausi, Espanjan inkvisiittorit sekä Rooman kukoistuksen aika ja Ranskan vallankumous, joiden parissa vietetäänkin elokuvassa vähän pidempi tovi.

En ole varma, olenko nähnyt tätä elokuvaa aiemmin, mutta päätellen siitä, kuinka arvasin monia seikkoja elokuvasta, voisi ehkä otaksua, että olen nähnyt tämän ennenkin... tai sitten olen nähnyt vain turhan monta Brooks-parodiaa. Arvasin jo ennen kuin elokuva alkoi, että elokuva alkaa Avaruusseikkailu 2001 alun tyyppisellä hupailulla, mutta olen melko varma, että samaan aiheeseen tarttuvan hupailun olen nähnyt jossain muuallakin ja että siinä on ollut enemmän ideaa kuin masturboivat ihmisapinat. Lisäksi arvasin, että jossain vaiheessa elokuvaa tulee aikahyppy eli tietyt hahmot hyppäsivät aikakaudesta toiseen. Samoin lopun "big ending" oli niin ennalta-arvattava, ettei tosikaan.

Sitten kun itse tarinoinnit oli toteutettu vähän puolivillaisesti, niin ei tästä pystynyt nauttimaan ihan täysin rinnoin. Elokuvan parasta antia olivatkin lyhyt kivikausiosuus sekä aivan hillitön Espanjan inkvisiittorit -musiikkinumero. Huomasin myös hymähtäväni lopun "spoilereille" eli muka-kakkososan tapahtumille. Elokuvan pitkät pätkät eli Ranskan vallankumous ja Rooma olivat sen sijaan aika heikkoja eikä naurattanut kuin paikoittain.

Pisteitä: 2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti