torstai 4. joulukuuta 2008

Jouluyö, kuolemanyö

Alkuperäinen nimi: Silent Night, Deadly Night
Ohjaus: Charles E. Sellier Jr.
Käsikirjoitus: Michael Hickey, Paul Caimi
Pääosissa: Robert Brian Wilson, Gilmer McGormick, Lilyan Chauvin
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1984


Billy (Robert Brian Wilson) menettää jouluaattona molemmat vanhempansa, kun joulupukiksi pukeutunut mies ampuu heidät. Billy saa tapauksesta ikuisen trauman ja siten joulut ovatkin hänelle kova pala. Aikuisena hän pääsee sitten valintamyymälään töihin, jossa hän lopulta joutuu esittämään joulupukkia, minkä vuoksi vanhat traumat nousevat pintaan...

No huh huh! Siinä ensimmäinen mielikuva elokuvasta. Minä kiinnostuin kyseisestä elokuvasta nähtyäni elokuvan julisteen, ja olin kuvitellut saavani tuon perusteella oikein kulttikamaa olevan kauhupätkän, sellaisen, jossa "se ainoa oikea" joulupukki olisikin paha, mutta mitä vielä. Sainkin elokuvan, joka kertoo jälleen yhdestä pimahtaneesta hullusta, joka oli tällä kertaan vain pukeutunut joulupukin asuun. Ääh! En muista, milloin olisin ollut näin pettynyt verrattuna ennakko-odotuksiin. Lisäksi elokuva oli suomennettu vähän huonosti. Toki, aika sanantarkka käännös, mutta olisi tuota nimeä pehmentää sopivaksi edes joten kuten tutun joululaulun melodiaan vaikkapa tyyliin "Jouluyö, kuolonyö", mutta ei sitten.

Tarina ja näyttelijät olivat taattua b-luokkaa. Juuri sen verran osasivat näytellä, että jenkkiteinit voisivat tykätä, mutta siinä se sitten olikin. Tarina sekin oli aikamoinen pohjanoteeraus, siinä kun liikutaan kolmessa eri vuodessa: Billyn vanhempien murhavuodessa 1971, vuodessa 1973, jossa kuvataan Billyä orpokodissa ja sitten lopulta vuonna 1984, kun Billy on päässyt pois orpokodin helmoista. Ei tässä mitään, mutta kun vuosi 1984 on se keskeisin osa tarinaa, niin noihin kahteen aiempaan vuoteen oli käytetty ihan liikaa aikaa. Sitten kun oltiin vuodessa 1984, niin nähtiin vain Billy tappamassa muutama satunnainen henkilö ja siinä koko leffan idea sitten olikin. Ei mitään tarttumapintaa mihinkään, mitä nyt lopussa vähän kävi sääliksi orpokodin lapsia, kun joutuivat saman päivän sisällä todistamaan kahden "joulupukin" kuoleman. Elokuva, joka oikeasti kannattaa jättää kaupan hyllylle... ja mä olen erehtynyt ostamaan jo jatko-osankin. Noh, ei se kauheasti huonompi enää voi olla.

Pisteitä: 1,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti