lauantai 29. marraskuuta 2008

Thank You for Smoking

Alkuperäinen nimi: Thank You for Smoking
Ohjaus: Jason Reitman
Käsikirjoitus: Jason Reitman
Pääosissa: Aaron Eckhart, William H. Macy, J.K. Simmons
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2005


Tupakointi tappaa! Siitä huolimatta tupakkayhtiöillä on omat lobbarinsa, joiden tehtävänä on puoltaa tupakointia vaikka moraaliansa venyttäen. Työn tulenaran luonteen vuoksi nämä lobbarit ovat jatkuvassa vaarassa, kun niin tupakoinnin vastustajat kuin mediakin on jatkuvasti kimpussa. Samalla pitäisi ehtiä kasvattamaan lastakin. Thank you for smoking kertoo yhden lobbarin tarinan.

Nick Naylor (Aaron Eckhart) on sujuvasanainen ja lipevä tupakkalobbari, joka saa vastaväittelijänsä hiljaiseksi päteviltä näyttävillä argumenteilla. Nyt Naylor on kovan paikan edessä, sillä tupakoinnin vastustajana ansioitunut senaattori Ortolan Finistirre (William H. Macy) ajaa tupakka-askeihin pääkalloja varoitukseksi. Samalla Naylor ihastuu Katie Holmesin esittämään toimittajaan, joka on kirjoittamassa juttua Naylorista.

Thank you for smoking on tyyliesimerkki hyvästä satiirista. Toisaalta näin tupakoimattomana Naylorin työnkuva herättää kaikkea muuta kuin positiivisia mielikuvia, mutta toisaalta Naylor on niin hyvä puoltamaan niin omia kuin tupakkayhtiöidenkin toimia, että sitä tahtoo kallistua, jos ei hänen kannalleen, niin ainakin puolelleen. En minä ainakaan halunnut missään vaiheessa, että Naylorin taru olisi loppunut huonosti. Tarina oli siten varsin onnistunut, vaikka vähän ennen loppua pelkäsinkin pientä lässähtämistä... turhaan.

Aaron Eckhart oli aivan loistava Nick Naylorina. Niin loistava itse asiassa, että elokuvaa voisi kutsua Aaron Eckhart showksi, sillä harvassa oli ne kohtaukset, jossa häntä emme nähneet. Alkuteksteihin piti saada kuitenkin henkilöitä tarpeeksi ja siten sinne pääsi myös OC:sta tuttu Adam Brody, jolla oli leffassa tyyliin kaksi kohtausta. Oikeastaan kaikki muut hahmot paitsi Nick Naylor jäivät aika vähälle huomiolle elokuvassa, mutta jotenkin se oli saatu jopa toimimaan. Tässä on elokuva, joka todella kannattaa katsastaa.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti