lauantai 1. marraskuuta 2008

Sauna

Alkuperäinen nimi: Sauna
Ohjaus: Antti-Jussi Annila
Käsikirjoitus: Iiro Küttner
Pääosissa: Ville Virtanen, Tommi Eronen, Viktor Klimenko
Valmistusmaa: Suomi
Ilmestymisvuosi: 2008


Minä olen pitänyt tähän asti normaaliin teatterilevitykseen päätyvää suomalaista (lue: suomenkielistä) kauhuleffaa lähestulkoon kaukaisena haaveena, joka ei koskaan tule tapahtumaan ja nyt kun tuli, niin totta kai minun piti se mennä katsomaan, vaikkei sinänsä ennakkoon elokuvasta näkemäni pätkät oikein vakuuttaneetkaan ihan toivotulla tavalla. Paljon en elokuvasta tiennyt etukäteen, mitä nyt sen, että elokuva sijoittuu vuosisatojen päähän historiaan (1595 taisi olla vuosi lopulta) ja sen, että jossain on suo, jossa on sauna.

Elokuvassa eletään pitkän vihan päättymisen hetkiä. Muutaman hengen ruotsalainen ja venäläinen rajanvetoryhmä kulkee kohti pohjoista merkitsemässä Ruotsin ja Venäjän välistä rajaa, kunnes vastaan tulee suo, jonka keskellä on sauna sekä sen välittömässä läheisyydessä oleva kylä, jota ei ole merkitty karttoihin. Kenen synnit on pestävä pois ja miksi?

Elokuva ei ollut juoneltaan mitenkään ylivertainen ja kun juonenkuljetuskin oli suomalaisittain viivyttelevää, niin voisi sanoa, että parannettavaa olisi ollut. Loppukin oli vähäsen pliisuhko ja kuten olin jo etukäteen saanut kuulla, tässä jäi paljon kysymyksiä auki vähän niin kuin katsojan pääteltäväksi, mikä kyllä sopi mielestäni elokuvaan. Tämä on elokuva, joka todella vaati joko katsojalta paljon tai useampia katselukertoja. Elokuva oli kuitenkin ahdistava (hyvällä tavalla), vaikka niitä varsinaisia kauhuelementtejä olikin karsittu aika tehokkaasti.

Niin, Sauna ei ollut mikään suuri elokuvatapaus, mutta suomalaisen (teatterilevitykseen päässeen) kauhuelokuvan pelinavaajaksi ihan kelpo elokuva kuitenkin. Toivottavasti tämä tosiaan tietäisi kotimaisten kauhuelokuvien lisääntymistä. Vielä odotan, miltä näyttäisi suomalainen splatter-kauhu tai kunnon gore-pläjäys. Ei sillä genrellä niin väliä ole, vaan minua kiinnostaa nimenomaan tapa, jolla ne toteutettaisiin.

Pisteitä: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti