perjantai 21. marraskuuta 2008

Rose Red

Alkuperäinen nimi: Rose Red
Ohjaus: Craig R. Baxley
Käsikirjoitus: Stephen King
Pääosissa: Nancy Travis, Matt Keeslar, Kimberly J. Brown
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2002


Kummitustaloihin perustuvia kauhuelokuvia on nähty vuosikymmenien aikana niin paljon, että on hyvin vaikeaa keksiä lajityypille enää mitään uutta. Siksi näitä elokuvia ei pitäisikään katsoa niin sanotusti uutta etsien, vaan nauttia tutusta ja turvallisesta kauhuilusta, jos elokuva vain antaa siihen myöten, mihin nykyään keskimittaiset kauhuleffat vain harvoin pystyy. Ne kaikki kauheat tapahtumat on tiivistetty yleensä liian lyhyelle aikavälille, jotta elokuvasta nauttisi täysin rinnoin (poikkeuksia toki on). Ehkä näille kummitustaloihin perustuviin tarinoihin sopisikin enemmän Rose Redin tyyliset minisarjat, niin tarinaankin saadaan ehkä vähän lisää syvyyttä.

Rose Red on kummitustalo, johon mennään potkuja yliopistolta odottavan professori Joyce Reardonin (Nancy Travis) johdolla. Hän tuntee talon historian kuin omat taskunsa ja pääsee sinne ryhmänsä kanssa talossa aikoinaan asuneen miesystävänsä Steve Rimbauerin kautta. Mukana tulevassa ryhmässä on muun muassa mammanpoika, autisti kuin sydänvikainen eläkeläinenkin; varsin tyypillinen hahmokattaus Stephen Kingin tarinalle siis. Suurimmalla osalla ryhmän jäsenillä on sitten joitain psyykkisiä erityistaitoja, joille tulee sitten talossa tarvetta. Mitä tapahtuukaan tälle ryhmälle, kun he astuvat Rose Redin seinien sisäpuolelle?

Rose Red on mielestäni melkoisen onnistunut pakkaus, joskin katsonkin tätä vähäsen kuninkaallisten lasien läpi. Rose Redin - jonka piti ohjata alumperin Steven Spielberg - tarinaan on selvästi panostettu minisarjamaisuutensa ansiota. Jos nyt tajusin oikein tauotukset (dvd:llä sarja on yhtenäisenä leffana, ei pätkityssä muodossa), niin tämä ryhmä hädin tuskin pääsee ensimmäisen osan loppuun mennessä Rose Redin porttien sisäpuolelle; keskimittaisessa kauhupätkässä päähenkilöt olisivat sisällä jo ensimmäisen vartin aikana. Sitä ennen käydään läpi niin talon historiaa kuin päähenkilöidenkin elämääkin ja minusta tämä ratkaisu selkeästi toimii. Talon sisälläkin tapahtuvaan toimintaankin on saatu monin paikoin sopivan piinaavaa tunnelmaa.

Kuten sanoin, hahmokatras on aikalailla Stephen Kingille tyypillinen, mikä toki sopii tällaiselle King-fanittajalle, vaikka Emeryn (Matt Ross) melkein olisin jättänyt kokonaan pois. Se oli melko turha hahmo ainakin siihen asti, kun hänelle kävi oven kanssa pieni [i]accidentti[/i]. Nancy Travisin esittämä professori oli kyllä hyvä, mutta ihan lopussa tuntui menevän vähän ylinäyttelemisen piikkiin. Suurin suosikkini oli kuitenkin teini-ikäinen autistityttö Annie (Kimberly J. Brown), hän oli välillä jopa pelottava ilmestys. Sarja olisi ollut hyvä pääryhmänkin kanssa, mutta taloon tuotiin välillä lisää porukkaa kuin Big Brother -taloon konsanaan, kuten esimerkiksi Reardonin pomoa esittänty Carl Miller (David Dukes, joka kylläkin menehtyi kesken elokuvanteon) ja Emeryn äiti (Laura Kenney). Milleriä olisin halunnut nähdä enemmän, mutta valitettavien tosiseikkojen vuoksi näin ei käynyt ja siksi Emeryn äidin roolia oli kasvatettu suuremmaksi. Itse asiassa koko Emeryn äiti oli liiankin stereotyyppinen dominoiva äiti, että olisi saanut koko hahmo jäädä pois käsikirjoituksesta.

Itse tarina oli siis ihan peruskummitustalomatskua. Siten sitä jääkin monin paikoin vain odottelemaan, että kenelle mahdolliset kummajaiset seuraavaksi ilmestyy ja kuka on seuraava putoaja. Lopulta sitten osa ryhmästä tietenkin pelastuu ja voidaan olla taas onnellisia. Pitkälti piinaavan tunnelmansa ansiota leffa kuitenkin nousee hivenen keskiarvoa korkeammalle.

Sarjan kyllä jättää - tarkoituksella - kysymyksiä ilmaan. Kun kerran jo Rose Redin rakennusvaiheessa tapahtuu ei-toivottuja onnettomuuksia, niin miten mahtaa käydä purkuvaiheessa, joka oli tapahtumassa joskus aikana jälkeen sarjan tapahtumien. Entä tapahtuisiko tilalle tulevassa toimistorakennuksessa tai vastaavassa onnettomuuksia vai oliko kaikki ikävätä tapahtumat nimenomaan Rose Redin syytä eikä sen maan, jonka päällä Rose Red sijaitsee? Suurin kysymysmerkki kuitenkin oli se, että millainen sarjasta olisi tullut, jos sen olisi tosiaan ohjannut Steven Spielberg.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti