perjantai 31. lokakuuta 2008

Saw V

Alkuperäinen nimi: Saw V
Ohjaus: David Hackl
Käsikirjoitus: Patrick Melton, Marcus Dunstan
Pääosissa: Costas Mandylor, Scott Patterson, Tobin Bell
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2008

 
Saw on edennyt jo viidenteen osaan. Sarjan kaksi ensimmäistä osaahan ovat tämän vuosituhannen kauhuleffavalioita jenkkikauhujen osalta - kertooko se sitten jenkkikauhun nykytilasta, onkin jo eri asia - ja niissä riittää paljon yllättäviä koukkuja ensikertalaiselle. Myös kakkososassa, vaikka joitakin juttuja siinä jo kykenin arvaamaan. Saw III oli jo vähän heikohko kaikessa ennalta-arvattavuudessaan ja Saw IV käänsi sarjan kurssia hieman ylöspäin. Saw V onnistuu vielä hivenen nelososaakin paremmin.

Elokuvan kehystarinassa nelososasta tuttu agentti Strahm (Scott Patterson) selviytyy jigsawmaisesta ansasta reikä kurkussa, kun taas rikoskomisarioksi kohoava Matthew Hoffman (Costas Mandylor) selviää hyvin vähin vaurioin. Tästä Strahm vetää johtopäätöksen siitä, että Hoffman olisi Jigsawn (Tobin Bell) apuri ja alkaakin omatoimisesti tutkimaan Jigsawn tapausta ja tämä matka viekin läpi tuttujen ansojen. Samaan aikaan johonkin on viritetty uusi ansa...

Elokuvassa keskitytään ihan liikaa tähän kehystarinaan ja itse tämä uusi ansoitus jää vähemmälle huomiolle. Tämän antaa melkein anteeksi, sillä näin Jigsaw - 2000-luvun Freddy Krueger - saa niin sanotusti uuden elämän takaumissa, vaikka onkin ollut jo parin leffan ajan kuolleena ja onhan se nyt sanottava, että Jigsaw on karmivan karismaattinen pahis. Jigsaw poislukien tämä kehystarina ei tarjoa oikein mitään imua elokuvan loppu mukaan luettuna.

Mitä tulee sitten siihen harmittavan vähälle huomiolle jäävään ansaviidakkoon, niin siinä tekijät kyllä onnistuivat. Tai no, onnistuivat päätarkoituksessaan eli huijaamaan MINUA (ja siinä sivussa myös "pelaajia", mutta se on sivuseikka)! Tosin siinä toisessa huoneessa minä kyllä mietin juuri niiden suojien isoja kokoja, mutta en osannut yhdistää aatoksiani mihinkään. Shokkihuoneen tajuaminenkin olisi vaatinut suurempaa tietämystä näistä sähkövirroista. Ansat sinänsä ei ollut jo neljä Sawia nähneelle mitenkään erityisen mieleenpainuvia, mutta ei niiden sinänsä tarvinnutkaan. Toimivat hyvin tarkoitukseensa.

Nyt sitä taas miettii, että voiko elokuva enää tarjota mitään sellaista, missä Jigsaw:n rooli pysyisi entisellään, mutta se jää nähtäväksi, sillä kuudes Saw on kaikesta päätellen jo tekeillä, sillä sille on jo (maksullinen) sivu olemassa IMDB:ssä.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti