torstai 23. lokakuuta 2008

Lost - 4. kausi

Alkuperäinen nimi: Lost - Season 4
Ohjaus: Jack Bender, Stephen Williams, Paul A. Edwards ym.
Käsikirjoitus: J.J. Abrams, Jeffrey Lieber, Damon Lindelof ym.
Pääosissa: Matthew Fox, Evangeline Lily, Jorge Garcia ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2008


Lost, tuo yksi tämänhetkisistä suosikkisarjoistani, on edennyt jo dvd-julkaisujenkin suhteen neljännelle kaudelle. Tähän alkuun täytyy todeta heti, että en ole vieläkään onnistunut katsomaan yhtäkään kokonaista kautta Lostia Neloselta. Aiemmat kaudet tulivat Neloselta syksyisin, mutta jo ekan kauden alussa koukkuunnuin niin pahasti sarjaan, että kun ensimmäinen kausi julkaistiin dvd:llä samalla kun Neloselta oli ehtinyt tulla vain "muutama" jakso, niin ostin boksin heti ja katsoin koko kauden siten siitä. Samoin kävi toisen ja kolmannenkin kauden suhteen. Nyt, kun Nelonen panosti toden teolla ja toi neljännen kauden tv-ruutuihin vain muutamia viikkoja USA:n ensiesityksen jälkeen eli jo keväällä, tietenkin missasin ensimmäisen jakson ja siten sai kausi jäädä odottelemaan dvd-julkaisua, joka julkaistiinkin (vasta) viime viikolla. Tietenkin minun piti saada sarja heti käsiini. Se hyvä puoli kevään missauksesta oli se, ettei tarvinnut odotella viikkoa seuraavaa jaksoa vaan voi katsoa jaksot putkeen oman aikataulunsa mukaan. Täytyy kyllä sanoa, ettei todellakaan tehnyt aina välillä mennä nukkumaan, kun teki mieli vaan siirtyä aina seuraavaan jaksoon.

No eniveis. Varsinainen kausi meni aika nopeasti: kolmessa illassa, joskin pari jaksoahan katsoin perjantaina jo töissä, mutta ei puhuta siitä nyt :p . Eihän kausi sinänsä pitkä ollutkaan, kun käsikirjoittajien lakon takia kausi oli vain 14 jaksoa pitkä, joskin normikaudenkin pituus olisi ilmeisesti ollut vain 16 jaksoa, jos oikein muistan. Kausi, kuten sanottua, meni aika heittämällä, mikä tarkoittaa tietysti sitä, että pidin kaudesta pääosin. Ei kaikki esiintulevat asiat niin yllättäneet, mutta tässä vaiheessa sarjaa niiden todellisten yllätysten esiintuominen on jo vähän hankalaa. Tietenkin saaren liikuttamisia sun muita täysin puskasta tulleita juttuja ei voinut ennakoida, mutta toisaalta eivätpä ne mitenkään kovasti säväyttäneetkään. Esimerkiksi Michaelin oleminen Benin vakooja oli arvattavissa jo jaksoja ennen asian varsinaista paljastusta, kun Michaelin näyttelijän Harold Perrineaun nimi oli jo kauden avauksessa alkuteksteissä. Sitten ei tarvinnutkaan enää kuin laskea 1+1 ja olin osannut päätellä Michaelin, joskin myönnän luulleeni, että Michaelin paluu olisi masinoitu jo Michaelin ollessa vielä saarella. Lisäksi sen, että Ben on tulevaisuudessa Sayidin pomo ja sen, että Locke makasi siellä arkussa, arvasin jo hyvissä ajoin ennen jaksojen loppukohtauksia (vielä viime kauden lopussa luulin sen olleen Sawyer).

Mutta lievästä ennalta-arvattavuudestaan huolimatta oli taas takuuvarma Lost-kausi. Kauden päätös ei ollut yhtä säväyttävä kuin mitä se on ollut aiempina kausina, mutta sen antaa helposti anteeksi. Tapahtumia vietiin sinne tänne ja sopivasti vaihtelua tuli aiempien kausien tapahtumiin taas. Uudet saarelle tulleet "vakihahmot" olivat ihan kiva lisä ja niiden taustoista selvisikin kivasti sitten ekstroista. Se Desmond-jakso olikin sitten se tämän kauden erikoisuus ja sellaisenaan ihan onnistunut. Kausi tarjosi joitakin vastauksia, mutta sitten taas vastaavasti paljon uusia kysymyksiä: Missä saari on nyt? Miten Oceanic Six saadaan takaisin saarelle? Minne kumiveneilijät joutuvat? Tärkein mieleeni tulleista kysymyksistä on ehdottomasti: Kenen puolella tässä nyt sitten oikein pitäisi olla?

No joo, jos noista ekstroista vielä. Aika saman kaavan mukaan mentiin kuin aiempinakin vuosina eli piilotettuja kohtauksia, Lost on Location, pientä kausikommenttia sekä poistettuja ja pieleenmenneitä kohtauksia. Lost Bloopers oli kyllä hirveän huonosti koostettu, kun jotkut kohtaukset kestivät tyyliin kaksi sekuntia eikä ehtinyt oikein saada mitään kuvaa, mitä siinä tapahtui. Parasta antia oli hupsuttelut tyyliin laivan kapteenin "This is sparta!" -huuto heti kohtauksen kuvaamisen alkajaisiksi. Poistetut kohtaukset olivatkin sitten sen verran turhia, että ymmärrän kyllä, miksi ne oli poistettu, joskin Lucky Guess -kohtaus oli niin hauska, että sen olisi voinut jättää poistamatta. Muita ekstroja sitten olivat muun muassa dokkarit sarjan musiikeista, sarjan aseista sekä mielettömän hauska salaliittoteoriadokumentti, joka tietenkin oli feikki, mutta koska se muistutti aitoa salaliittoteoriadokkaria, se oli hauska. Lisäksi erikseen pitää mainita vielä aivan upeasti koostettu Recap in 8:15, jossa summattiin kolme ensimmäistä kautta aika hyvin. Olin toki tämän pätkän nähnyt aiemminkin, mutta se oli niin hyvä, että hyvin pystyi katsoa toistamiseenkin.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti