lauantai 27. syyskuuta 2008

Kultainen portti

Alkuperäinen nimi: Nuovomondo
Ohjaus: Emanuele Crialese
Käsikirjoitus: Emanuele Crialese
Pääosissa: Vincenzo Amato, Charlotte Gainsbourg, Filippo Pucillo
Valmistusmaa: Italia / Ranska
Ilmestymisvuosi: 2006

Porin Kinokellarin syyskauden avauksena oli elokuva Kultainen Portti, joka kertoo italialaissiirtolaisten matkasta kohti luvattua maata: Yhdysvaltoja. Itse nimi Kultainen portti viitannee tämän elokuvan kohdalla Yhdysvaltain maahantulovirastoon, sillä siellä käydään enemmän tai vähemmän seulan läpi potentiaaliset maahanmuuttajat. Aivan jokaista halukasta kun ei Yhdysvaltojen kansalaiseksi päästetä. Elokuva sijoittuu kai joihinkin vuosiin, jolloin Italiasta lähti suuri joukko ihmisiä kokeilemaan onneaan Yhdysvaltoihin. Itse vuotta ei kuitenkaan mainittu missään vaiheessa. Tämä siirtolaisuusteema oli kai syynä siihen, miksi olin pistänyt tämän elokuvan tämän kauden Kinokellari-pätkien kiinnostavien elokuvien joukkoon.

Elokuvan voisi oikeastaan jakaa kolmeen osaan: Italiaan, suureen merimatkaan, sekä Yhdysvaltoihin. Elokuvan Italia-osuus oli jotakuinkin hämärä ja sekava, vaikka aika nopeasti siitä kävikin ilmi, että Yhdysvaltoihin tekisi mieli. Suuri merimatka oli sen sijaan jossain määrin ahdistava. Siellä ne italialaiset olivat kuin sillit purkissa. Se pakollinen myrskykohtaus oli kyllä vähän huono, kun enemmän minulle tuli siitä myrskyn kuvauksesta mieleen Linnanmäen tai Särkänniemen hurjimmat laitteet kuin suuri myrsky. Kaikki äänetkin olivat kuin niistä laitteista, kun ihmiset huutaa riemusta ja jännityksestä. Yhdysvallat-osa, jota kuvattiin vain siellä maahantulovirastossa, sen sijaan oli aika leppoisa pätkä ilman suurta draamaa.

Mitä elokuvasta jäi käteen? No, ihan ensimmäiseksi jäi mieleen, että onneksi en elänyt tuohon aikaan, sillä olot olivat varsin kurjia. Tässä kuvauksessa oli onnistuttu hyvin. Noin muuten leffa jätti aika kahtiajakoiset tunnelmat. Toisaalta elokuvaan oli saatu sitä jotain, mitä jenkkileffoissa harvoin näkee, mutta sitten taas elokuvassa tärkeintä tuntui olevan se matka, eikä niinkään tarina. Tämä saattaa olla juuri niitä elokuvia, jotka saavat kriitikoilta hyviä pisteitä, mutta tällainen perustallaaja kyllä vähän ehti pitkästyä.

Pisteitä: 2,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti